Spaimă printre hoţii de lemne. După amenzi vine ancheta!

Greenpeace a anunțat joi că monitorizările pe care le-a făcut la mijlocul lunii trecute în pădurile din zona Peștișani, în special în satul Gureni, cu privire la legalitatea tăierii și exploatării arborilor, nu au rămas fără efect. Conform organizației de protecție a mediului, Garda Forestieră Vâlcea a făcut propriile controale, în urma cărora a aplicat sancțiuni care, altfel, nu ar fi fost date niciodată. Organele de anchetă penală au ridicat documente, astfel că hoţii de lemne au toate motivele să fie speriaţi.

„În urma sesizării trimise de Greenpeace România la finalul lunii noiembrie cu privire la identificarea a 35 de transporturi ilegale de lemn în județul Gorj, Garda Forestieră Vâlcea a realizat controale și a aplicat 32 de amenzi contravenţionale în valoare de 320.000 de lei (aproximativ 71.000 euro) și a confiscat 933 de metri cubi de lemn rotund și lemn de foc și 218 metri cubi de cherestea. Aceste prime rezultate ale Gărzii Forestiere sunt un indiciu al gravității situației din pădurile României și subliniază în continuare nevoia urgentă de controale ample precum și aplicarea unor sancțiuni substanțiale care să descurajeze fenomenul. Este nevoie de asemenea și de colaborarea între instituțiile abilitate pentru control și aplicarea amenzilor”, menționează activiștii de mediu într-un comunicat de presă.
Surse oficiale susțin că și polițiștii s-au dus în control la Peștișani și au cerut documente pentru transporturile de lemn monitorizate de activiștii de mediu. Greenpeace comunica recent că în două zile a descoperit zeci de transporturi ilegale de lemn, prejudiciul fiind estimat la circa 25.000 de euro pentru cele două zile. „Tăierile și transporturile ilegale de lemn nu mai pot continua la nesfârșit. Acum oricine poate veghea pădurea, folosind instrumentele www.salvezpadurea.ro, pentru tăieri suspecte, Radarul Pădurilor și Inspectorul Pădurii pentru verificarea legalității transporturilor. Cu cât vor fi mai multe sesizări, cu atât rezultatele nu vor întârzia să apară. Este nevoie de curaj și perseverență din partea tuturor,” a menționat Ionuț Apostol, director de campanii al Greenpeace România.

Vizualizări: 2,434

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: