Spectacol pe cer. Cum s-au văzut perseidele pe Transalpina!
Imagini senzaționale au fost surprinse pe Transalpina în ultimele nopți. Perseidele au oferit imagini unice și spectaculoase pasionaților de astronomie și fotografie.
De la înălțime, stelele căzătoare s-au văzut și mai bine spre bucuria celor care și-au ațintit ochii spre cer în vânătoarea după imagini unice.
În acest an, ploaia de stele căzătoare a fost însoțită de o surpriză spectaculoasă: aurora boreală, un fenomen rar întâlnit în România.
Combinație inedită a transformat cerul într-o adevărată operă de artă naturală și i-a fascinat pe oamenii care au reușit să le privească, dovadă fiind imaginile postate pe rețelele de socializare care au devenit rapid virale.
Apariția Perseidelor sau de stelelor căzătoare a coincis cu aurora boreală, vizibilă în multe locuri din țară. Fenomenul a apărut în urma unei furtuni geomagnetice iar oameni pasionați de tot ce se întâmplă în spațiu au surprins noaptea aceste Perseide.
Perseidele reprezintă un curent de meteori care are loc în fiecare an aproape la jumătatea lunii august și care e extrem de popular deoarece în această perioadă foarte multă lume este în concediu și petrece mai mult timp sub cerul liber.
Numele de Perseide, provine de la constelația Perseus (erou din mitologia elenă - cel care a învins gorgona Medusa, căsătorit cu Andromeda, care, la rândul ei, a împrumutat numele celei mai apropiate galaxii de cea în care se află Pământul, respectiv Calea Lactee) , de unde par că vin stelele căzătoare, potrivit astro-urseanu.ro.
Fenomenul Persidelor începe în fiecare an, pe 17 iulie și se încheie pe 26 august, însă maximul curentului a fost în noaptea de 12/13 august.
Pentru a vedea Perseidele, specialiștii recomandă să ne poziționăm într-un loc întunecat din afara orașelor, de exemplu într-o zonă rurală, în pădure sau pe munte și să privim cerul. În pozele apărute pe social-media, martorii spectacolului de pe cer au fost, preponderent, la munte unde unii au ales să își petreacă noaptea sub cerul înstelat, la cort.
Sursă foto: fb.com/Claudiu Trix