SRI nu confirmă, nu infirmă

Procurorii DNA îl vor arestat pe deputatul Sebastian Ghiţă, dar deputaţii s-au opus. Pe 29 martie, comisia juridică din Camera Deputaţilor aviza reţinerea lui Ghiţă, nu şi arestarea. Ce făcea Ghiţă în seara zilei respective? Participa la recepţia dată de SRI, după şedinţa de bilanţ. Informaţia a fost aflată de HotNews.ro, care a cerut o confirmare de la Serviciul Român de Informaţii şi totodată o explicaţie. A primit răspunsul că „SRI nu confirmă, nu infirmă”. O fi vreun secret de stat sau de ce? Că doar jurnaliştii nu au întrebat dacă Ghiţă e ofiţer acoperit sau dacă a produs bani negri pentru servicii. Au întrebat doar dacă Ghiţă a fost la petrecerea SRI şi de ce.
Explicaţia birocratică poate fi aceea că Ghiţă face parte din comisia de control a SRI şi a fost invitat la grămadă cu ceilalţi. Dar ar fi o notă proastă pentru SRI. Presupun că verifică cineva lista de invitaţi, altcineva o aprobă, cum să inviţi un om care putea fi arestat a doua zi?
Ghiţă a scăpat de arestare, nu ştim dacă graţie foştilor lui colegi din PSD, ori a celor din SRI. Că acum putem să credem orice, câtă vreme primim explicaţii de genul „nu confirmă, nu infirmă”. Şi, desigur, nimeni nu răspunde printr-o demisie, ceva.
Dincolo de asta însă, lipsa de transparenţă a instituţiilor statului devine una îngrijorătoare. Legea informaţiilor publice este folosită de instituţii pentru a se opaciza. Când nu le convin subiectele, şefii de instituţii se ascund în spatele birourilor de presă, iar acestea trimis răspunsuri care nu comunică nimic, care nu lămuresc nicio problemă. Activitatea Prefecturii Gorj ori a Complexului Energetic Oltenia, de exemplu, este la fel de secretă ca activitatea serviciilor de informaţii.

Vizualizări: 517

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: