Starea de alertă, prelungită din nou. Lista noilor măsuri!

Guvernul a stabilit prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie. Există și noi măsuri, în funcție de rata de infectare din fiecare județ sau localitate.

Astfel, a devenit obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spații publice deschise și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3 îmbolnăviri la 1000 de locuitori.

Totodată, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, devine obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3 îmbolnăviri la 1000 de locuitori.

Direcțiile de sănătate publică județene calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă comitetului județean pentru situații de urgență, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre.

De asemenea, au fost luate noi măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc fiind interzisă, atât organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, cât și organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.

În ce priveşte programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, s-a decis că acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este sub sau egală cu 1,5 la mie, acestea vor funcţiona cu capacitatea de 50%. Atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la trei la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30%, programul fiind redus până la ora 23.00, iar când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată.

Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.

În interiorul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici nu se permite exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri, precum și a activității barurilor, cluburilor și discotecilor.

„Nu trebuie să considerăm regulile impuse de autorități restricții, ci doar contribuția fiecăruia dintre noi la prevenirea răspândirii noului coronavirus. Trebuie să conștientizăm cu toții că respectarea regulilor și a măsurilor de protecție pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus va diminua numărul de îmbolnăviri zilnice”, anunță Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Gorj.

Vizualizări: 1,994

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: