Ștefan (M. Energiei): Trebuie să avem grijă de capacitățile pe cărbune

Investițiile în noile capacități de producere a energiei electrice de la Complexul Energetic Oltenia sunt puse sub semnul întrebării chiar de către Constantin Ștefan, secretat de stat în cadrul Ministerului Energiei.

„Se va merge cu investițiile în energie regenerabilă. Până în anul 2018, inclusiv, România a fost exportatoare net de energie electrică. Din anul 2019 și până în prezent, România a devenit importatoare net de energie electrică. Trebuie să conștientizăm și trebuie să înțeleagă anumiți factori decidenți că nu poți să aduni Megawatti care sunt produși în bandă cu cei care sunt produși intermitent, și aici mă refer la energia regenerabilă: fotovoltaic și eolian. Acestea sunt produse doar atunci când este soare și bate vântul. Trebuie să conștientizăm că fără energia pe bază de cărbune și fără alte surse care să producă în bandă, România nu poate face față producției pe care o are și este condamnată să apeleze tot mai des la importuri“, a spus secretarul de stat.

Oficialul, care a fost până acum câteva luni angajatul CE Oltenia, este rezervat cu privire la realizarea în timp a investițiilor. „Au fost lansate o serie de investiții la nivelul Complexului Energetic Oltenia, care vor fi îndeplinite, dar având în vedere criza energetică, criza semiconductorilor, din punctul meu de vedere este foarte important să ne uităm cu atenție dacă CEO poate să pună în funcțiune, până în anul 2024, cei 735 de MW pe solar și cele două grupuri energetice pe gaze la Turceni și Ișalnița, până în anul 2026“, a spus Constantin Ștefan la o emisiune de la 1 Plus Tv.

Acesta a menționat că trebuie să fie menținute actualele capacități de producere a energiei electrice: „Sunt proiecte care trebuie continuate, dar concomitent, trebuie să ținem în exploatare aceste capacități energetice pe care CEO le mai mare. Trebuie să avem grijă de ele“.

Vizualizări: 1,219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: