Stiai ca mucegaiul reprezinta un pericol pentru sanatate? Iata cum poti sa previi aparitia lui in locuinta

Mucegaiul este un fenomen des intalnit in casele romanilor. Destul de inestetic si urat mirositor, acesta se transforma in timp intr-un adevarat dusman, deoarece poate conduce la numeroase probleme de sanatate.

Mucegaiul este o ciuperca saprofita sau parazita, care se inmulteste prin spori intr-un mediu plin de umiditate sau intuneric. Prezente in special pe pereti, cele peste 270 de specii care se dezvolta in locuinte pot genera probleme grave de sanatate: reactii alergice, probleme respiratorii, aparitia sau agravarea astmului, declansarea durerilor de cap etc.

Iata ce trebuie sa faci pentru a preveni aparitia mucegaiului in locuinta sau pentru a-l indeparta:

Controleaza umiditatea din apartament

Pentru ca mucegaiul se dezvolta in special in zonele unde exista umiditate ridicata, un prim pas in prevenirea sau indepartarea sporilor este controlarea umiditatii din locuinta. Fie ca alegi sa folosesti un dezumidificator sau sa aerisesti mai des camerele apartamentului, de retinut este faptul ca trebuie sa elimini umezeala din locuinta. Astfel, dupa fiecare dus, in fiecare dimineata sau atunci cand gatesti, este de preferat fie sa deschizi un geam, fie sa pornesti ventilatia/ hota de la bucatarie.

In plus, in situatia in care alegi sa iti usuci rufele in apartament, ai toate sansele sa te trezesti cu aparitia mucegaiului in locuinta, pentru ca evaporarea apei va creste nivelul de umiditate. Astfel, cel mai bine ar fi sa usuci hainele fie pe balcon, fie in spatii bine aerisite, pentru nu a contribui la cresterea umiditatii in casa.

Vopseste peretii cu vopsea antimucegai

In cazul in care apartamentul tau se confrunta cu un grad ridicat de umezeala, o metoda inteligenta de a preveni aparitia mucegaiului este sa folosesti vopeaua antimucegai atunci cand iti reamenajezi locuinta. Vopseaua aceasta este special conceputa pentru peretii umezi, in special pentru cei din baie sau bucatarie.

Cu toate acestea, sporii se pot regasi in orice cotlon al casei, langa sau in dulapuri, chiar si in dormitor, ceea ce poate fi daunator pentru organismul tau. Astfel, in cazul in care te gandesti sa alegi o vopsea antimucegai la urmatoarea curatenie generala, ar fi bine sa nu ocolesti dormitoarele. Daca duci lipsa de inspiratie in reamenajarea locuintei, poti gasi aici numeroase idei de culori pentru peretii din dormitor si un ghid amanuntit in alegerea cromaticii potrivite.

Solutii antimucegai

Pentru mucegaiul care s-a format deja pe peretii din baie sau bucatarie, cel mai usor este sa aplici o solutie antimucegai care te ajuta sa scapi de petele daunatoare sanatatii si urat mirositoare.

Daca alegi sa folosesti o solutie antimucegai cumparata de la un magazin de specialitate sau una produsa in casa, trebuie sa stii ca este imperios necesar sa porti o masca de fata si manusi atunci cand aplici lichidul pe zona afectata, pentru ca ingredientele sunt destul de puternice.

In cazul in care vrei sa prepari propria solutie antimucegai, ai nevoie de un pahar de apa, unul cu otet, doua linguri de bicarbonat de sodiu, o lingura de apa oxigenata si sucul de la o lamaie. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci aceste produse intr-un pulverizator si sa aplici lichidul acolo unde ai identificat aparitia mucegaiului.

Prezenta sporilor de mucegai genereaza multe probleme de sanatate, insa acum mucegaiul nu mai reprezinta o problema ce nu poate fi rezolvata. Tu ce metode folosesti pentru a preveni aparitia mucegaiului in casa ta?

Sursa foto: www.shutterstock.com

Vizualizări: 2,462

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: