Stomatolog gorjean, arestat de italieni şi încarcerat la Rahova

Unul dintre medicii stomatologi din Bumbești Jiu implicați în urmă cu câțiva ani într-o amplă rețea de păcălire pe internet a sute de cetățeni americani a fost arestat de carabinieri în Italia, după ce pe numele lui Tribunalul Gorj emisese mandat de arestare preventivă încă din vara anului trecut. Atunci a rămas definitivă o sentință de 6 ani cu executare dispusă de Curtea de Apel Craiova, inculpatul Ioan Dragoș Bălănescu sustrăgându-se executării acesteia.

 Medicul a fost condamnat atunci pentru mai multe capete de acuzare, primind diverse pedepse care, însumate, ajung la 18 ani de pușcărie, dar pe care magistrații le-au contopit într-una de 6 ani. Nici pe aceasta nu o va executa în totalitate întrucât între 15.07.2011 și 11.06.2012 a fost în arest preventiv, iar perioada respectivă i se va deduce din pedeapsa finală.

Pedeapsa primită de el este una dintre cele mai mari dispuse de judecători în acest caz în care numărul inculpaților a fost unul extrem de mare, printre cei trimiși în spatele gratiilor fiind și Horațiu Bălănescu, medic stomatolog, fratele celui prins în Italia și extrădat acum pentru a fi încarcerat la Penitenciarul Rahova. Gruparea condusă de cei doi medici gorjeni a băgat spaima în americani în urmă cu un deceniu, când sute de locuitori ai Statelor Unite ale Americii au fost păcăliți și li s-au furat banii din conturi. Ei erau ademeniți să cumpere de pe internet bunuri de valoare relativ mare, dar scoase la vânzare la prețuri mici. În realitate produsele nu existau decât în poze, iar instanța i-a obligat pe frații Bălănescu și pe amicii lor din dosar să îi despăgubească pe americani cu sute de mii de dolari. Unii au fost păcăliți cu sume de câteva mii de dolari, alții au luat țepe și de 30 – 40 de mii de dolari.

Numele hackerilor respectivi au figurat și în rapoartele FBI și Secret Service, agenții americani implicându-se activ alături de autoritățile din România pentru a lichida gruparea respectivă. Pe 16 octombrie 2008 autoritățile judiciare americane dădeau publicității o listă în Florida cu numele a șapte români acuzați de fraude informatice. În grupare erau nominalizați și frații Bălănescu, pe cel adus acum din Italia magistrații gorjeni lăsându-l să plece din țară chiar și după ce a fost condamnat la închisoare cu executare, sentința nefiind definitivă la acel moment, el fiind sub control judiciar. „Admite cererea inculpatului Bălănescu Dragoş-Ioan şi încuviinţează acestuia părăsirea teritoriului ţării în perioada 10.08.2014- 05.09.2014”, stabilea Tribunalul Gorj în vara lui 2014, înainte ca la Curtea de Apel Craiova să fie luată o decizie finală de condamnare a acestuia.

Galerie foto


Vizualizări: 5,330

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: