Strânge gunoaie ca să-şi cumpere cărţi

Renunţă la mâncare şi la jumătate din salariu pentru a-şi cumpăra cărţi. Este vorba de un angajat al primăriei Turcineşti, care se ocupă de salubrizarea comunei, iar după ce termină programul se relaxează citind. Gheorghe Sichitiu are aproape o mie de cărţi în bibliotecă şi nu se opreşte să cumpere.

Gheorghe Sichitiu are 62 de ani şi de mai bine de un deceniu lucrează la primăria Turcineşti. Pentru un salariu de 1.000 de lei, bărbatul are grijă ca drumurile din localitate să fie într-o stare bună, face şanţuri şi colectează deşeurile menajere din comună. „Mă trezesc dimineaţa şi plec la serviciu cu chef de muncă, pentru că seara m-am relaxat citind o carte. Lucrez de peste 10 ani la primărie. Mai am doi colegi şi facem şanţuri, astupăm gropi şi strângem gunoiul de prin comună. Eu sunt cel care îl car la groapa de gunoi”, spune omul.

„Mă prinde dimineaţa cu cartea în mână“

După ce termină programul, bărbatul de abia aşteaptă să ajungă acasă nu ca să se odihnească după o zi de muncă, ci ca să citească. Vineri a cumpărat cele mai noi publicaţii din bibliotecă pe care a dat peste 80 de lei. Bărbatul pasionat de literatură are nopţi în care citeşte până spre dimineaţă. ”După ce termin programul, mă duc acasă, mai fac câte ceva prin gospodărie, mănânc şi apoi mă apuc să citesc. Sunt nopţi când mă prinde dimineaţa cu cartea în mână citind. Chiar dacă nu dorm decât câteva ore mă duc la serviciu foarte relaxat şi odihnit. Citesc foarte mult pentru că îmi place. Eu săptămânal cumpăr cărţi de minim 80 de lei. Cumpăr pentru mine, soţia mea şi nepoţel. La noi în familie jumătate din salariu meu mi se duce pe cărţi. Am aproape o mie de cărţi în bibliotecă, dar tot mai cumpăr. Trebuie să cumpăr o bibliotecă mai mare pentru că nu mai au loc, le ţin şi pe câte trei rânduri”.

„Ne tragem şi de la mâncare ca să putem cumpăra cărţi“

Gheorghe Sichitiu ar fi capabil să renunţe chiar şi la mâncare pentru a cumpăra cărţi. „Eu renunţ la mâncare ca să am bani pentru cărţi. Decât să mănânc o pâine zilnic, mănânc una la 2 zile şi fac economie la bani. Dacă ar fi să aleg între mâncare şi cărţi, aş alege cărţile. Dacă e beau un cei şi mă culc, dar la citit nu renunţ pentru nimic în lume. Mă hrănesc cu cititul”.

Bărbatul este susţinut şi de soţia care s-a obişnuit să ia din banii de mâncare pentru a cumpăra cărţi. „Să ştiţi că ne-am obişnuit să ne tragem şi de la mâncare ca să putem cumpăra cărţi. Eu câteodată renunţ să mai cumpăr ceva de pus pe masă ca să ia soţul meu cărţi. Mie îmi ia de sănătate că am probleme cu inima, iar el îşi ia de citit. Citeşte foarte mult”

Pe urmele celor doi soţi calcă şi nepotul lor care este în clasa întâi şi care citeşte romane cot la cot cu bunicul lui.

Galerie foto






Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: