Studiu: Câţi elevi din Gorj consumă alcool sau droguri periculoase

Elevilor din judeţul Gorj nu le sunt deloc străine drogurile de mare risc. Într-un studiu realizat de cei de la Centrul Antidrog Gorj, aceştia au recunoscut că beau, fumează, deşi sunt minori, ori consumă substanţe interzise.

În ceea ce priveşte ţigările, 39,6% au experimentat consumul de tutun. „Prevalenţele consumului de tutun înregistrate sunt mai mari cu aproximativ cinci puncte procentuale în cazul băieţilor, pentru toate perioadele de timp analizate. Luând în considerare criteriul an de studiu, cele mai mari prevalenţe se înregistrează în rândul elevilor de clasa a XI-a”, se arată într-un comunicat de presă realizat de cei de la Antidrog.

Acelaşi studiu arată că 9 din 10 tineri au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, în timp ce unul din doi adolescenţi a spus că a băut cel puţin o dată în ultima lună. Băieţii sunt „campioni” la acest capitol, iar cei care au recunoscut că au consumat regulat alcool sunt în clasa a X-a ori a XI-a. 

„Deşi consumul excesiv de alcool, cu experimentarea stării de ebrietate, în perioada adolescenţei, poate cauza probleme de sănătate şi sociale, mai mult de o treime dintre adolescenţi (39%) au consumat alcool în exces, de-a lungul vieţii, ajungând la starea de ebrietate, iar 11,1% au experimentat starea de ebrietate cel puţin o dată în ultimele 30 de zile”, se mai arată în comunicatul citat.

Canabisul, haşişul, heroina, cocaina ori alte substanţe interzise au ajuns şi ele pe piaţa din judeţul Gorj. Aşa se face că 3,3% dintre elevii chestionaţi au declarat că au consumat cel puţin o dată în viaţă orice drog ilicit. Se observă niveluri mai mari ale consumului în rândul băieţilor, după cum au transmis oficialii Antidrog.

După tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de canabis/hașiș - 2,6%. În clasamentul preferințelor urmează consumul de NSP (Noi Substanţe Psihoactive) – 0,4%; cocaină - 0,4%, iar, la polul opus, cele mai mici valori se înregistrează în cazul tranchilizantelor, inhalanților volatili și ketaminei - 0,1%.

Vizualizări: 1,411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: