Substanța care a otrăvit locatarii unor blocuri din Timișoara

Patronul firmei care a făcut deratizările în cele două blocuri de locuințe evacuate în Timișoara a fost reţinut pentru 24 de ore. Trei oameni au murit în urma deratizării, iar alți aproape 40 au ajuns la spital.

Patronul firmei Bistim Dera a fost reținut pentru 24 de ore este acuzat de vătămare corporală, ucidere din culpă și trafic de produse sau substanțe toxice.

Luni seara, încă un bloc de locuințe din Timișoara a fost evacuat, după ce într-unul dintre apartamente s-ar fi făcut lucrări de dezinsecție și deratizare cu aceeași firmă care a făcut acțiunea și în imobilul în care trei persoane au murit și alte cîteva zeci au ajuns la spital.

Cercetările arată că firma a folosit pastile de fosfură de aluminiu, extrem de toxice pentru oameni. Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre efectele acestei substanțe. "Vă reamintesc că această fosfură de aluminiu este un compus ieftin, dar eficient și utilizat în mod obișnuit pentru prelucrarea cerealelor. Din păcate, este unul dintre cele mai frecvente intoxicații cu pesticide pentru că e extrem de toxică, atât prin ingestie, inhalare, dar și prin simplu contact tegumentar. Ținând cont că dacă este ingerată sau intră în contact cu umiditatea, eliberează acel gaz de fosfină, cu miros asemănător celui de carbid sau usturoi care este extrem de toxic pentru om și pentru animele și are efect iritativ la nivelul căilor respiratorii, la nivel digestiv, dar și acea toxicitate sistemică ce afectează pe rând: plămânii, inima, ficatul, rinichii, mergând până la afecțiuni pulmonare și insuficiență cardiacă. Intoxicația cu fosfat de aluminiu are o mortalitate ridicată, între 30% și 100%, iar supraviețuirea este puțin probabilă după ingestia a doar 1,5 grame, iar dacă vorbim despre cea pe cale inhalatorie, sunt periculoare pentru viață niveluri mai mari de 50 de părți pe milion, iar la 400-600 părți pe milion, este letală în jumătate de oră", a spus Ciuhodaru la un post de televiziune.

Vizualizări: 2,134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: