Supărarea medicilor: Pacienţii au pretenţii!

O să fie mare grevă în spitale în luna mai, din cauza salariilor, spun liderii de sindicat. În Spitalul Târgu Jiu, medicii câştigă în medie 14.000 de lei net, dar unii trec de 20.000, cu gărzi cu tot. Dacă astea sunt salarii mici pentru nivelul actului medical din Gorj, nu ştiu ce să mai cred.

Supărarea mare pare a fi la asistenţii medicali, la infirmieri şi la alte categorii de personal. Lor nu le-au crescut salariile în acelaşi ritm cu ale medicilor, dar comparativ cu salariile de acum cinci ani, creşterea este una însemnată. Sub 1.700 de lei net nu are nimeni, dar cei mai mulţi sunt între 2.500 şi 7.000 de lei.

Drept este că PSD a dat mai puţin decât a promis, că regulamentul de sporuri a fost prost, că pe ici, pe colo, salariile au scăzut. Problema reală este însă alta. Bugetul nu va putea susţine aceste salarii şi spitalele vor intra în colaps. Nu am auzit niciun cadru medical care să fie îngrijorat de această problemă, în schimb am auzit sute de oameni cărora le e ciudă că primesc alţii mai mult.

Cadrele medicale mai au însă o supărare, pacienţii au început să aibă pretenţii. Vor un act medical de calitate, corespunzător salariilor pe care aud la televizor că le au medicii. Şi nici nu mai sunt dispuşi să le bage plicul cu bani în buzunar, din acelaşi motiv. Ştiţi ce spunea joi o asistentă care protesta la Târgu Jiu? Se plângea de atitudinea unor pacienţi. „Bolnavii ne ignoră acum, ne spun: ce mai vreţi, vi s-au mărit salariile”. Ei bine, nu zice nimeni că pacienţii trebuie să fie obraznici, dar sunt şi cadre medicale care trebuie să îşi schimbe comportamentul.

Din păcate, doar mărirea salariilor nu va duce pe termen scurt la creşterea calităţii actului medical, pe care o aşteptăm cu toţii. Ar mai fi nevoie de un plus de dotări, de un plus de curăţenie, de un plus de amabilitate, de un plus de profesionalism şi de multe altele. Pentru a ajunge aici, pacienţii trebuie să emită pretenţii, pentru că da, la salariile existente acum în sistemul sanitar, şi aşteptările noastre au crescut.

Personalul medical are tot dreptul să facă grevă, pentru că sunt erori în sistemul de salarizare gândit de Olguţa Vasilescu, dar după ce problema va fi rezolvată, să nu se aştepte că pacienţii vor accepta ca medicul de gardă să îşi facă somnul de frumuseţe pe o grămadă de bani şi nici să fie trimişi să cotizeze la cabinetul lui privat.

Aţi vrut salarii mari, le aveţi, acum gata cu atenţiile, cu şpăgile, cu căpuşarea spitalelor publice. Trăiţi din salariu, aşa cum facem şi noi!

Vizualizări: 1,593

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: