Tabăra de sculptură în lemn de la Polovragi, la final

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Polovragi, a organizat, în perioada 1-10 iulie 2021, ediția a IV-a a Taberei de sculptură „Simboluri Dacice în Arta Lemnului din România”.

Sculptori din Cluj, Vâlcea, Bihor și Gorj s-au întrecut anul acesta în realizarea unor sculpturi în lemn deosebite. Pasiune, inspirație, dar și multă dragoste au stat la baza celor 10 zile de muncă.

Cei șase sculptori au muncit și la 37 de grade, dar căldura toridă nu le-a încetinit munca. Tabăra de sculptură ,,Simboluri dacice în arta lemnului din România”, proiect multianual inițiat de managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi, în 2018, are ca obiective principale conservarea și promovarea locală, regională și națională a simbolurilor dacice păstrate de-a lungul timpului în arta lemnului din România, precum și creșterea vizibilității culturale și turistice a zonei.

Responsabil de proiect a fost, la toate cele patru ediții ale Taberei de sculptură, etnologul Pompiliu Ciolacu. La Tabără participă meșteri populari din domeniu (cioplitori în lemn și sculptori în lemn cu drujba), păstrători sau susținători ai motivelor sculpturale menționate, creatori recunoscuți la nivel național pentru profesionalismul și autenticitatea operelor realizate.

«Polovragiul nu a fost, nu este și nu va fi niciodată o simplă localitate de domiciliu ori o destinație pe termen scurt. Nu! El are ceva inefabil care te face să nu-l uiți niciodată, ceva cutremurător de celest care te împiedică să-l părăsești fără să te doară sufletul, ceva înduioșător de dulce-amar care te obligă să revii și să trăiești ca într-o poveste a uitării de sine întâmplări sau stări care poate nu sunt toate ale tale, dar care ard în tine de o viață așteptându-și izbăvirea din omenești și regretate pricini mai mereu amânată! Dumnezeu i-a hărăzit acestui loc o aură singulară, profundă, predestinându-l să ființeze ca un centru integrator de valori unice și atribuindu-i dramatica povară de a fi întemeietor de mit, de istorie și de tradiție pe care le-a răsfrânt mai apoi asupra tuturor oamenilor și locurilor dimprejurul lui. Altfel spus, i-a hărăzit menirea de a fi o POARTĂ SPRE CER!», spunea managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi.

«Polovragi este Vatră Dacică pentru că Dumnezeu a rânduit de-a lungul timpului să fie o locuire permanentă. Spun acestea deoarece legendele locale vorbesc despre Jidovi, acei oameni uriași care locuiau pe meleagurile polovrăgene și se spălau cu apă din râul Olteț stând cu picioarele pe cei doi versanți ai Oltețului. Polovragi este Vatră Dacică pentru că atestările documentare spun că în secolul II î.Hr pe Piatra Polovragilor a funcționat o așezare dacică de refugiu și apărare, iar la baza muntelui a fost o așezare civilă. Polovragi este Vatră Dacică pentru că după daci rugăciunea a continuat pe meleagruile polovrăgene prin sihaștrii de la mănăstirea Polovragi ce a fost, întâi, mănăstire de călugări iar mai apoi mănăstire de măicuțe. Este vatră dacică pentru că dorim să continuăm cu simbolistica dar și cu habitatul și cu tot ceea ce ține de ocuparea gospodărească și nu numai a polovrăgenilor», spunea Gheorghe Epure, primarul comunei Polovragi.

Sâmbătă, 10 iulie 2021, începând cu ora 10.00, va fi închiderea taberei în spațiul special amenajat pe platoul din fața Mănăstirii Polovragi.

Galerie foto



Vizualizări: 863

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: