Tare ca Baselul şi lent ca Oţelul

Oţelul Galaţi e expresia perfectă a modului în care ştiu românii să abordeze succesul. E drept, acesta e un caz fericit, în care succesul nu a picat din cer, ci a venit chiar ca urmare a muncii oamenilor care acum nu ştiu ce să facă cu el. Gurile rele (dar credibile) din federaţie şi ligă afirmă, totuşi, că pe preşedintele Oţelului Galaţi, Marius Stan, l-ar fi costat 4 milioane de euro câştigarea ultimului titlu. Unul la federaţie, unul la ligă, unul la arbitri şi restul la diverşi trepăduşi. Nu e chiar muncă, deci. Mai mult inspiraţie şi management reuşit. Chiar dacă zvonurile ar fi adevărate şi Oţelul a dat 4 milioane pe acest titlu, la fel de adevărat este că au primit circa 12 milioane de la UEFA pentru participarea în grupele Champions League. Brusc, o echipă mică din România s-a trezit cu un plus în contabilitate de 8 milioane de euro. Şi ce-au făcut cu ei? Nimic.

Deşi o echipă subţire şi mediocră, Galaţiul nu a adus nici un jucător măcar prieteni cu fotbaliştii în lot. Ba mai mult, pentru umilirea totală a suporterilor români, a luat vreo trei trecuţi de 30 de ani şi care nici când erau tineri nu rupeau gura vreunui târg. Văzuţi cu sacii în căruţă şi milioanele în conturi, şefii Oţelului au zis Doamne-ajută şi-au oprit investiţia. Acum o să se distreze o vreme cu banii ăştia. Nu contează că echipa se va face de râs în Europa, nici că (cu ritmul de joc din trei în trei zile) riscă să se bată la retrogradare în acest sezon. Pe Marius Stan nu-l interesează că puţinii suporteri ai Oţelului au acum alte aşteptări sau că o campioană se cade să-şi apere cupa obţinută. S-a comportat ca un om mic cu o afacere la fel de mare peste care a dat un noroc: a zis mersi şi-a continuat-o cu afacerea lui mică. Lipsa curajului şi-a iniţiativei nu e tocmai curajoasă, dar s-ar putea să fie sănătoasă.

La fel de sănătoasă e şi prezenţa în teren alături de Rooney a unui fotbalist ca Sergiu Costin, probabil cel mai lent jucător de fotbal din lume. Ca să vă faceţi o idee, acum 4-5 ani Costin juca la Gloria Bistriţa şi microbiştii făceau mişto de el că e bătrân. Acum e căpitanul campioanei României şi jucător de bază. Din cauza lui, Galaţiul a pierdut două puncte miercuri. Pasul alergător mai mult pe loc al lui Costin l-a scăpat pe atacantul elveţian, iar Sălăgeanu a fost nevoit să faulteze. Moldovenii au ratat astfel probabil singura şansă să facă măcar un punct într-o competiţie în care, cel mai probabil, nici unul dintre ei nu va mai ajunge vreodată. În timpul acesta, Marius Stan şi Dorinel Munteanu se bucurau de viaţa civilizată din Elveţia şi de camerele video de diverse modele aţintite asupra lor. Când camerele se îndepărtau, cei doi îşi mai numărau un pic banii.

Vizualizări: 117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: