Târgu Jiu: A început îngroparea cablurilor electrice şi de telefonie

În maximum patru ani la Târgu Jiu nu vor mai exista cabluri electrice, de telefonie şi  TV aeriene, anunţă administraţia locală. Furnizorul de energie la nivelul municipiului a început deja să înlocuiască vechile reţele supraterane, prin realizarea reţelelor electrice stradale subterane. În prezent se efectuează astfel de lucrări în zona centrală, pe Calea Eroilor. Până la mijlocul lunii viitoare circa 5 km de cabluri vor fi montate subteran la nivelul acestei străzi.

Lucrările de înlocuire a vechilor reţele electrice pe Calea Eroilor au fost avizate de către Ministerul Culturii, odată cu aprobarea Planul Urbanistic Zonal, asta pentru că face parte din zona protejată. “Odată cu aprobarea PUZ-ului, fiecare deţinător de utilităţi din zona respectivă a fost înştiinţat să găsească soluţii pentru a introduce în subteran în toată această zonă. Este o primă etapă, destul de mare în viaţa oraşului, privind introducerea în subteran a utilităţilor, dovadă că furnizorul de energie, CEZ, a reuşit să găsească suma de aproape 800 mii lei, privind realizarea acestor lucrări în zona centrală. Este vorba de realizarea unui post de transformare dinspre care pleacă în subteran cablurile privind alimentarea cu energie electrică”, a declarat Marius Ionescu, directorul tehnic al primăriei Târgu Jiu.

În această zonă, după finalizarea lucrărilor, municipalitatea va realiza reţeaua de iluminat public pe Calea Eroilor, cu stâlpi de iluminat pietonali stradali, asta pentru că cei existenţi, din beton, sunt destul de vechi. Constructorul spune că la mijlocul lunii viitoare vor finaliza lucrările pe Calea Eroilor. “Se reface întreaga structură de alimentare cu energie electrică şi de comunicare de la strada Popa Şapcă la Biserică, pe întreaga Cale a Eroilor şi pe stânga, şi pe dreapta, şi pe strada Geneva, de la muzeu până la şcoala gimnazială. Este o lucrare destul de mare, sunt în jur de 5 km de cabluri de medie şi joasă tensiune, peste 2 km de tubulatură de fibră optică într-o zonă extrem de dificilă pentru noi din cauză că este o zonă intens circulată. Noi sperăm ca la jumătatea lunii august totul să fie terminat”, a precizat Dumitru Mărgeloiu, directorul Mecanoelectrica Târgu Jiu, executantul lucrărilor.

În 4 ani nu vor mai exista cabluri aeriene

Reţele de cabluri subterane au mai fost realizate în partea de sud a municipiului, în zona Minerilor, Mioriţei, Abator. Administraţia şi-a propus ca în următorii ani să înlocuiască reţelele aeriene cu cele subterane în tot oraşul. “Sperăm ca în următorii 3-4 ani, odată cu aceste lucrări şi cu înţelegerea pe care încercăm de fiecare dată să o găsim la deţinătorii de utilităţi, tot ce înseamnă cabluri aeriene să fie introduce în subteran”, a mai spus directorul Marius Ionescu.

Vizualizări: 216

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: