Târgu Jiu: Statul vrea să scoată din boscheți un monument istoric

După ani în șir în care nu a mișcat nici măcar un pai, statul face demersuri să scoată din mărăcini un monument istoric. E vorba despre podul vechi Ferdinand, din Târgu Jiu. Din cele cinci module, trei sunt amplasate acum între Parcul Central și insuliță în timp ce două sunt abandonate în mărăciniș. Acum s-ar dori și punerea acestora în valoare.

 

Institutul Național de Patrimoniu și-a amintit de acest obiectiv important pentru istoria Târgu Jiului și nu numai și a alocat bani ca să facă proiectul de consolidare, restaurare și punerea în valoare a podului peste Jiu.

 

Într-un an de la semnarea contractului, proiectul ar trebui să fie gata. Acesta trebuie să conțină, printre altele: “Studiu istorico-arhitectural de fundamentare a intervenției : descrierea metodei de analiză, analiza evoluției monumentului istoric, date istorice, analiză constructivă, analiza stării de conservare; • Expertiză biologică cu evidența degradărilor cauzate de umiditate sau atac biologic, după caz; • Probe de laborator pe componenta de metal, cu evidențierea tipului de material și a caracteristicilor acestuia; • Studiu topografic, cu corelarea cotelor de nivel la racordul cu digul Jiului; • Studiu geotehnic cu identificarea condițiilor de fundare; • Expertiză tehnică, care va avea în vedere și analizarea comportării în timp, cu încercări pe materiale și alcătuiri constructive. Soluțiile propuse vor lua în considerare caracteristicile structurii istorice și recomandările studiului istorico-arhitectural; • Studiu componente artistice pe suprastructura Podului”, după cum se notează în caietul de sarcini.

 

INP a alocat peste 300 de mii de lei pentru realizarea proiectului.

 

Podul istoric, din oţel, a fost tăiat în momentul în care a fost mutat, în anul 1994, de pe fostul amplasament. În locul lui s-a construit un pod din beton cu patru benzi, iar trei module din „Podul Ferdinand“ au fost mutate în Parcul Central pentru a face legătura cu insuliţa.

Vizualizări: 2,706

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: