Temperaturi record pe glob pentru a 10-a lună consecutiv

Pentru a 10-a lună consecutiv, în martie a fost stabilit un nou record în ceea ce priveşte temperatura medie înregistrată pe glob. S-a încălzit aerul dar s-au încălzit şi oceanele avertizează experţii Agenţiei Europene Copernicus.

Precipitaţiile extreme în unele zone sau secetă în altele, dar şi înflorirea prematură a copacilor, sunt semne ca în toată lumea clima se schimbă.

Din iunie anul trecut pe glob s-au atins recorduri de căldură luna de lună. De pildă acum în martie a fost mai cald cu aproape un grad față de media înregistrată între 1991 și 2020.

În aprilie, în România se înregistrează temperaturi de vară și consecințele se văd deja nu numai aici ci peste tot în lume.

Regiunea spaniolă Catalonia trece prin cea mai gravă secetă din istorie. Autoritățile au fost nevoite să declare stare de urgență într-o zonă în care locuiesc şase milioane de oameni, după ce rezervele de apă au scăzut sub 16% din capacitate.

Deja Agenţia europeană de monitorizare a climei Copernicus a venit cu un raport alarmant. Din martie anul trecut şi până în martie anul acesta au traversat cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată pe planetă.

Carlo Buontempo, director Copernicus, a explicat că a crescut și nivelul mărilor: ”Creșterea temperaturii vine cu creșterea nivelului mării, scăderea nivelului ghețarilor, generează intensitatea și frecvenţa precipitațiilor, seceta, valuri de căldură, etc”.

În cazul în care emisiile nu vor fi reduse, planeta va continua să fiarbă ceea ce va duce la secetă profundă, incendii, perioade de caniculă, dar și cu ploi abundente.

Vizualizări: 411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: