Termocentralele din Gorj poluează la fel ca cele din Germania

Specialiștii de la Protecția Mediului Gorj au anunțat că nivelul emisiilor de dioxid de carbon ori de azot de la termocentralele din județul Gorj este același cu cel al termocentralelor care funcționează în Germania. În trei ani, Complexul Energetic Oltenia va suporta o altă serie de investiții în retehnologizare pentru a se putea conforma normelor impuse de Comisia Europeană. În caz contrar, nu va mai putea primi autorizația de mediu și, implicit, nu va mai putea funcționa.

Rezultatul investițiilor realizate, până acum, în termocentralele din județul Gorj se vede în nivelul de poluare. Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Gorj a explicat, la Gorj TV, că nivelul de poluare este asemănător cu cel din Germania. „În Germania, este același tip de termocentrale ca în România. La ora actuală, și termocentrala Rovinari și cea de la Turceni are nivelul de emisii la fel ca în Germania în ceea ce privește valorile care sunt monitorizate și care sunt stabilite prin directiva Comisiei Europene, respectiv dioxidul de sulf, oxidul de azot și pulberile”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Gorj.

Evident că diferența s-a văzut în urma unor investiții serioase pentru a polua cât mai puțin cu putință, a explicat Giorgi: „S-au făcut investiții enorme și din acest motiv am ajuns pe picior de egalitate cu cei din Germania. Mai este pe programul național de tranziție partea de denoxare, reducerea emisiilor de oxizi de azot, în care Comisia Europeană a aprobat o derogare pentru Rovinari, pentru blocurile 3 și 4, și pentru Turceni, pentru grupurile 5 și 6. Acestea trebuie să se conformeze până în 2020. În caz contrar, nu vor mai putea funcționa”.

Cu toate acestea, poluarea afectează clima, iar pe principiul „poluatorul plătește”, și Complexul Energetic Oltenia se conformează. Până în 2020, Complexul Energetic Oltenia trebuie să reducă și mai mult emisiile de dioxid de azot. Retehnologizarea va fi destul de costisitoare. Dacă nu vor fi făcute aceste investiții, termocentralele nu vor mai beneficia de autorizație de mediu și nu vor mai putea funcționa.

Vizualizări: 1,272

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: