Tibetul din capul lui Tokes

Episcopul reformat şi divorţat Laszlo Tokes, europarlamentar care reprezintă România la Bruxelles, a băgat iar spaima în autorităţile statului anununţând că l-a invitat pe Dalai Lama să facă o vizită în România. Că l-a invitat n-ar fi aşa o problemă, numai că episcopul europarlamentar a anunţat că invitatul a şi acceptat şi va veni timp de două zile în România, în Transilvania, în luna septembrie, după care-şi va continua drumul şi în Ungaria.

Prins în ofsaid de anunţul lui Tokes, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că nu a făcut nici o invitaţie liderului spiritual tibetan, Dalai Lama, ceea ce înseamnă că Tokes a făcut invitaţia în nume propriu, aşa ca între amici, fără să se gândească ce implicaţii va avea această vizită pentru statul român. Când e vorba de statul român, personal nu aştept de la Tokes vreun semn de bunăvoinţă. Mă refer la implicaţii, deoarece Dalai Lama este şi şeful guvernului în exil al Tibetului, stabilit din anii ‘50 în India, după ce armatele chineze au ocupat Tibetul, transformându-l într-o provincie autonomă alături de alte 5 provincii de acest fel.

Nici măcar America nu-şi permite să-l invite oficial pe Dalai Lama fără să trezească furia Chinei care, în cazul nostru, ar sări ca arsă, având în vedere că o invitaţie oficială echivalează cu o recunoaştere a Guvernului Tibetan în exil. La fiecare vizită a ilustrului Dalai Lama în oricare din marile ţări pe care le-a vizitat, China a făcut atâta scandal diplomatic până când şi SUA şi Rusia au fost nevoite să precizeze oficial că teritoriul Tibet face parte din China, adică nu este teritoriu independent, aşa cum şi-ar dori tibetanii, mai ales cei din exil.

Cu tot respectul pentru liderul spiritual tibetan, dar nu pot să nu mă gândesc că venirea lui într-o ţară preponderent ortodoxă şi aproape fără budişti, la invitaţia unui “cadru bisericesc” român de naţionalitate maghiară, seamănă mult cu o manipulare din care Tokes vrea să profite cât mai mult. După ce s-a umplut de bălării în urma ieşirii la rampă a soţiei sale care divorţează de el pentru rele tratamente care au mers până la decontarea ultimului bănuţ cheltuit, cel puţin aşa a declarat d-na Tokes, pastorul nostru a vrut să-şi facă o spălătură amplă a imaginii, pozându-se cu ilustrul Dalai Lama două zile la rând.

Oficială sau neoficială, vizita lui Dalai Lama ar fi cucerit primele pagini ale ziarelor şi ştirile televiziunilor! Pastorul nostru nu s-a gândit nicio clipă că o astfel de vizită ar sensibiliza rău de tot China, iar autorităţile statului ar fi puse în situaţie cel puţin jenantă. Dacă s-o fi îndrăgostit subit de budism, nu înţeleg de ce nu s-a dus el în India, la Dalai Lama, pentru a-i prezenta omagiile?! Dacă s-o fi gândit la faptul că Tibetul este o provincie autonomă în China, iar şefii spirituali aflaţi în exil militează pentru şi mai multă autonomie, dacă a crezut că modelul Tibetan s-ar potrivit şi în Transilvania românească, s-a înşelat amarnic! Tibetul din capul lui Tokes va rămâne veşnic doar acolo.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: