Toalete jalnice la şcoală! Răspuns: Condiţiile nu sunt proaste, ci imaginile!

Aproape 80 de şcolari şi preşcolari din Alimpeşti trec prin situaţii greu de imaginat atunci când merg la toaletele şcolii. Grupuri sanitare dezafectate, chiuvete ruginite şi fără apă curentă! Asta întâlnesc zi de zi elevii de la şcoala din satul Sârbeşti. Leonida Belgher, consilier local la Alimpeşti, a sesizat faptul că elevii nu au unde să se spele pe mâini după ce au folosit toaleta şi nu beneficiază nici de cele mai elementare condiţii în grupurile sanitare. Primăriţa Elena Mosor spune că ştie că este apă la toalete în timp ce directoarea şcolii, Maria Ciocan, crede că fotografiile cu grupurile sanitare sunt proaste, nu condiţiile.

Grupurile sanitare din cadrul şcolii de la Sârbeşti au fost renovate anul trecut, susţine consilierul local Leonida Belgher, însă investiţia aproape că nici nu se observă din moment ce copiii nu au apă curentă. Acesta susţine că unul din părinţii copiilor de la şcoala din Sârbeşti i s-a plâns de faptul că elevii nu au nici cele mai elementare condiţii. „Vorbim de copii mici, de la grădiniţă şi şcoala primară care merg la toalete turceşti, într-o mizerie greu de imaginat, fără apă unde să se spele. Sunt chiuvete dar nu au nici măcar robinete, sunt pline de rugină”, a adăugat consilierul local. „Anul trecut s-au cheltuit zeci de mii de lei pentru şcoli dar nu se văd investiţiile, consilierii nu ştiu decât să ridice mâna la propunerile primarului dar mai departe nu verifică dacă au investit ceva sau nu. Acelea sunt râsuri de toalete, nici apă curentă nu au copiii să se spele pe mânuţe. În schimb, au montat uşi de termopan la băi”, a mai spus Leonida Belgher, consilier local la Alimpeşti. Conducerea şcolii este de părere că lucrurile nu stau chiar atât de rău cum sunt prezentate de Belgher.

„Puţine şcoli au aceste condiţii”

Maria Ciocan, directoarea şcolii din Alimpeşti, susţine cu tărie că elevii beneficiază de condiţii bune faţă de alte şcoli din judeţ. Mai mult, directoarea spune că nu se simte lipsa apei pentru că există o pompă în curtea şcolii. „Condiţiile nu sunt proaste, ci imaginile. Sunt puţine şcoli din judeţ care au asemenea condiţii. Într-adevăr, nu avem apă curentă dar nici nu se simte lipsa pentru că există pompă la nici doi metri de grupurile sanitare. Imaginile sunt rău intenţionate, toaletele sunt în stil vechi, turceşti, nu văd unde am putea pune hârtie igienică sau săpun. Termopanul s-a pus în 2006, eu de trei ani sunt director şi consider că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă să asigur desfăşurarea actului educaţional în condiţii optime”, a spus Maria Ciocan, directorul şcolii din Alimpeşti. Întrebată dacă a solicitat vreodată sprijinul primăriei în rezolvarea problemei cu apa la toalete, directoarea a spus că nu a îndrăznit să facă acest lucru pentru că ştie că primăria nu are bani. „Eu m-am adresat primăriei pentru realizarea unei alei de la poarta şcolii până la intrare, alee care nu costă mai mult de 600 de lei şi am fost refuzată aşa că ce sens mai avea să cer o investiţie ce depăşeşte 3.000 lei. Eu nu fac hârtii ca să stea prin birouri. Şi vă spun încă o dată, nu avem probleme la toalete, am avut „n” controale de la Sanepid şi nu ni s-a reproşat nimic”, a adăugat Maria Ciocan.

Mosor: „Eu ştiu că toaletele au apă”

Primarul localităţii Alimpeşti, Elena Mosor, s-a declarat revoltată de faptul că Belgher fotografiază toaletele micuţilor. „Belgher trebuia să fotografieze şi grupul lui social de acasă, poate le comparam şi luam exemplul lui şi-l făceam la şcoală. Era foarte bine dacă proceda aşa. Eu ştiu că grupurile sociale sunt cum trebuie să fie. Există femeie de serviciu care face curăţenie acolo. Eu ştiu că toaletele sunt cu apă, şcoala are acum bugetul ei, personalitatea ei, personalul ei, nu am avut nicio problemă. De îndată ce avem autorizaţie sanitară înseamnă că sunt conforme. Este grija conducerii şcolii să anunţe, că noi avem instalator la primărie şi s-ar fi dus în timp record”, a spus Elena Mosor, primarul localităţii Alimpeşti. Întrebată dacă directoarea şcolii a venit vreodată cu rugămintea de a reabilita grupurile sanitare, Mosor a răspuns cu o altă întrebare. „Să spună directorul şcolii dacă a apelat vreodată cu ceva la noi şi am fost noi împotrivă sau nu ne-am dus cu prioritate la şcoală? Dacă ne-ar fi sesizat că există o neregulă acolo noi acordam sprijin”, a spus Elena Mosor.

Vizualizări: 258

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: