Tot ce trebuie să știi despre uleiul de motor

Fiind o componentă extrem de importantă a oricărui autoturism, uleiul de motor joacă un rol crucial în deplasarea autovehiculelor. Acest lucru se datorează capacității sale de lubrifiere a pieselor mobile ale motorului, în lipsa căruia rezultatele nu sunt unele dintre cele mai fericite. Rolul unui lubrifiant de motor se reflectă în diminuarea riscului de uzură rapidă a pieselor mobile, precum și în eliminarea murdăriei și a impurităților. Informații privind toate tipurile de uleiuri de motor, modul corect de folosire, precum și înlocuirea propice a acestuia veți descoperi în rândurile următoare.

Ce tipuri de uleiuri de motor există

Înainte de a te informa cu privire la produsul de cea mai bună calitate și cu cel mai bun preț de pe piață, este important să descoperi ce tipuri de uleiuri de motor există. Acestea te vor ajuta să știi întotdeauna când trebuie să le schimbi, pentru a te putea bucura de mașină pe termen lung.

Din punct de vedere al sezonului de utilizare, uleiurile de motor se împart în:

Ulei de motor de vară – se recomandă să fie utilizat doar în sezonul călduros;

Ulei de motor de iarnă – ideal pentru a fi introdus la finalul toamnei. Este ușor observabil prin marcajul cu litera W;

Ulei de motor pentru orice anotimp – pretabil a fi folosit pe tot parcursul anului.

Fiecare ulei de motor prezintă unul sau două unere. Potrivit specialiștilor, primul număr reflectă temperatura minimă de funcționare, în timp ce cel de-al doilea indică vâscozitatea la temperaturi ridicate. Pe măsură ce acest număr crește, vă veți putea bucura de un produs mult mai vâscos.

Din punct de vedere al tipului de motor, uleiurile de motor se împart în:

Ulei de motor pentru motoare cu benzină – prezintă litera S ca marcaj distinctiv;

Ulei de motor pentru motoare Diesel – prezintă litera C ca marcaj distinctiv;

Uleiuri universale – prezintă atât litera S, cât și litera C, fiind un marcaj care indică faptul că acestea se pot folosi pentru oricare dintre cele două tipuri de motoare.

Din punct de vedere al conținutului, uleiurile de motor se împart în:

Ulei mineral – are un preț mic și se obține prin rafinarea țițeiului. Din nefericire, acest tip de ulei este predispus la evaporare. În același timp, se poate îngroșa în anotimpul rece;

Ulei semisintetic – realizarea lui presupune introducerea de aditivi sintetici la baza minerală. Pot face față cu succes înghețului, însă își pierd vâscozitatea;

Ulei sintetic – este produs prin reacție chimică și are rolul de a proteja motorul împotriva coroziunii. Tocmai din acest motiv, are un preț mai ridicat, însă și o durată de exploatare direct proporțională;

Ulei hidrocracat – este obținut prin modificarea țițeiului la nivel molecular, ceea ce îi conferă un preț mai mic, însă și proprietăți destul de discutabile.

Cum se folosește uleiul de motor

Pentru a te asigura că uleiul de motor se ridică la standardele așteptate, este foarte important să știi care este modalitatea corectă de folosire a acestuia. În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 km parcurși de un autoturism fără o încărcătură semnificativă, respectiv la 6.000 – 8.000 în caz contrar. Pentru a fi mereu sigur că uleiul de motor se află în standardele dorite, este indicat să verifici nivelul acestuia cu joja de ulei la fiecare 1.000 km parcurși.

Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care specialiștii în domeniu îl subliniază ori de câte ori au ocazia este să nu torni mai mult ulei decât nivelul necesar. În caz contrar, te-ai putea confrunta cu diferite defecțiuni fix când îți e lumea mai dragă.

Cum se înlocuiește uleiul de motor

Uleiul de motor poate fi înlocuit acasă, în lipsa unui mecanic auto de la service-ul preferat. Pentru asta, este important să urmezi, cu grijă, fiecare dintre următorii pași:

• Adu mașina pe o suprafață plată și parcheaz-o;

• Așteaptă 10 minute, ca motorul să se răcească în cea mai mare proporție;

• Identifică bușonul de golire aferent băii de ulei a motorului și deșurubează-l;

• Folosește un container pe care îl ai la dispoziție și golește întregul produs utilizat anterior;

• Folosește un filtru de ulei pentru a extrage toate particulele care, în caz contrar, ar ajunge în interiorul motorului. Dacă ai avut unul deja instalat, este momentul să îl schimbi cu unul nou;

• Toarnă 200 ml de ulei de motor în filtru chiar înainte să îl instalezi;

• Lubrifiază inelul de etanșare aferent filtrului cu ajutorul unei mici cantități de ulei;

• Introdu 80% din cantitatea de lichid în compartimentul corespunzător, în conformitate cu aspectele menționate de producător. La final, poți adăuga, în mod treptat și constant restul de produs, respectiv 150 ml;

 Verifică în mod constant valoarea nivelului uleiului de motor cu ajutorul jojei. Aceasta trebuie să se regăsească între inscripțiile Min și Max;

 Înlocuiește garniturile și elementele de etanșare, oricând ți se pare că sunt defecte.

Atenția pe care o acordăm autoturismului nostru este cea care ne va ajuta să avem parte de el o perioadă mult mai lungă de timp.

Informații preluate de pe www.autodoc24.ro

Vizualizări: 1,853

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: