Tot ce trebuie să ştiţi pentru a deveni poliţist prin concurs. Anunţul IPJ Gorj!

În conformitate cu prevederile art. 9 alin. (2^2) şi (5), art. 27^34, art. 27^36, art. 27^37, art. 27^39 din Legea nr. 360/2002, privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, Ordinului ministrului nr. 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unităţile de poliţie ale Ministerului Afacerilor Interne;

Având în vedere adresa Direcţiei Management Resurse Umane din Inspectoratul General al Poliţiei Române 32193/21 din 12.09.2016,

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj, cu sediul în municipiul Tg Jiu, str. Traian nr. 2, organizează,

C  O  N  C  U  R  S :

Pentru ocuparea unui număr de 17 posturi vacante de agent de poliţie, prin încadrare directă, cu recrutare din sursă externă, prevăzute în statul de organizare al unităţii, astfel:

Pot participa la concurs/examen, candidaţii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a)      să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România;

b)      să cunoască limba română, scris şi vorbit;

c)      să aibă capacitate deplină de exerciţiu;

d)      să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic;

e)      să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi;

f)        îndeplinesc condiţiile de ocupare prevăzute în fişa postului: să aibă studii corespunzătoare cerinţelor postului pentru care candidează, respectiv să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat;

g)      să aibă un comportament corespunzător principiilor care guvernează profesia de poliţist;

h)      să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea;

i)        să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;

j)        să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;

k)      să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege.

l)        să deţină permis de conducere categoria „B” (cu excepţia candidaţilor care optează pentru ocuparea postului de agent conductor câini).

Nu pot fi recrutate în vederea încadrării directe ca poliţist, persoanele care se află în următoarele situaţii:

    a)   nu îndeplinesc criteriul specific de înălţime, de minimum 1,70 m bărbaţii şi 1,65 m femeile 

    b) nu îndeplinesc condiţia de a nu avea semne particulare evidente sau tatuaje neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară;

Nu pot fi recrutate în vederea încadrării directe ca poliţist, persoanele care se află în următoarele situaţii:

a)      prin încadrare, potrivit nivelului studiilor şi/sau vechimii în specialitate dobândesc grade  

profesionale mai mici decât gradele militare echivalente deţinute în rezervă;

b)      prin încadrare, potrivit nivelului studiilor şi/sau vechimii în specialitate dobândesc grade 

profesionale mai mari decât gradele profesionale maxime ale posturilor pentru care s-a organizat concurs.

Candidaţii care au fost declaraţi „admis” la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante prevãzute a fi încadrate cu poliţişti prin încadrare directã nu trebuie sã aibã, la încadrare, calitatea de membru al vreunui partid politic sau organizaţii cu caracter politic.

Atenţie! – Nu se admit derogări de la niciuna dintre condiţiile de participare la concurs, prevăzute în prezentul anunţ.

           

Înscrierea candidaţilor se realizează, separat, pe fiecare structură, astfel:

- pentru posturile de ordine publică – mediul urban (6 posturi);

- pentru posturile de ordine publică – mediul rural (9 posturi);

 - pentru postul de conductor câini (2 posturi).

Cu ocazia înscrierii, candidaţii sunt obligaţi să opteze, prin cererea de înscriere, pentru a candida la concurs pentru ocuparea postului din cadrul unei structuri, după cum urmează :

a) pentru postul de conductor câini  (ex.: Vă rog să-mi aprobaţi înscrierea la concursul organizat pentru ocuparea postului de conductor câini din cadrul Poliţiei Municipiului Tg Jiu)

b) pentru posturile de ordine publică - mediul rural (ex. Vă rog să-mi aprobaţi înscrierea la concursul organizat pentru ocuparea posturilor de ordine publică – mediul rural din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj).

c) pentru posturile de ordine publică - mediul urban (ex. Vă rog să-mi aprobaţi înscrierea la concursul organizat pentru ocuparea posturilor de ordine publică – mediul urban din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj).

Este interzisă înscrierea la concurs la mai multe structuri, candidaţii fiind obligaţi să opteze, cu ocazia depunerii cererii de înscriere, pentru o singură structură, la care concurează.

Înscrierea candidaţilor se va face pe bază de cerere ( conform modelului ) , la care va fi anexat dosarul de recrutare, depuse în perioada 03.10.-07.10.2016, în zile lucrătoare, între orele 09,00 – 14,00, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, situat în municipiul Tg Jiu, str. Traian nr. 2

Cu ocazia înscrierii, candidaţii vor depune dosarele de recrutare, în volum complet, cu excepţia fişei medicale.

Dosarul de recrutare conţine următoarele documente:

    a) cererea de înscriere şi CV, conform modelului anexat;

    b) documentele în original care atestă nivelul şi specializarea studiilor impuse de cerinţele postului,   studii medii cu diploma de bacalaureat. Pentru absolvenţii promoţiei 2016, cărora nu li s-a eliberat diploma de bacalaureat se admite depunerea, în original, a adeverinţei privind rezultatele obţinute la bacalaureat, în termenul de valabilitate de 12 luni de la data finalizării studiilor). Documentul va fi xeroxat în prezenţa candidatului, copia  xerox ce va fi depusã la dosarul de recrutare, iar originalul va fi restituit candidatului.

    c) copii ale actului de identitate, carnetului de muncă/certificatului stagiu de cotizare şi/sau altor documente doveditoare care să ateste vechimea în muncă şi, dacă este cazul, ale livretului militar;

    d) copii ale certificatului de naştere al candidatului, soţului/soţiei şi fiecărui copil, ale certificatului de căsătorie, precum şi, după caz, ale hotărârilor judecătoreşti privind starea civilă;

    e) autobiografia şi tabelul nominal cu rudele candidatului şi soţul/soţia candidatului;

    f) o fotografie color 9 x 12 cm;

    g) fişa medicală-tip de încadrare în MAI (examinarea medicală se va realiza în perioada 19.10-27.10.2016, iar fişa medicală va fi depusă, prin grija candidatului, până la data limită de completare a dosarelor, respectiv 27.10.2016);

    h) declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare. În modelul declaraţiei este inclus şi consimţământul scris al candidatului privind prelucrarea datelor de cazier judiciar, acestea urmând a fi solicitate structurilor abilitate în conformitate cu prevederile OUG nr. 41/2016;

     i) copie a permisului de conducere (cu excepţia candidaţilor pentru postul de conductor câini)

     j) un dosar plic ( Pe coperta dosarului, candidatul va consemna cu majuscule numele, prenumele şi structura/postul pentru care candidează

Înscrierile şi depunerea dosarelor de recrutare se fac personal, indiferent de localitatea unde îşi are domiciliul candidatul şi doar la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj pentru posturile prevăzute la această unitate (exemplu, candidaţii care doresc să se înscrie la concurs la I.P.J. Gorj nu pot depune cerere la alt inspectorat de poliţie judeţean sau la D.G.P.M.B.).

Atenţie! Este interzisă înscrierea prin fax, prin poştă, prin orice alte mijloace sau de către o altă persoană în afara candidatului, astfel că nu vor fi luate în considerare cererile de înscriere transmise în orice altă modalitate decât personal, documentele urmând a fi restituite candidaţilor care procedează neregulamentar.

Atenţie! După  data limită de înscriere şi depunere a dosarelor de recrutare, respectiv data de 07.10.2016, orele 14.00, comisiile de concurs nu vor mai primi alte cereri de înscriere ori alte documente, (cu excepţia fişei medicale care se depune până la 27.10.2016) analizarea dosarelor în vederea validării/invalidării candidaturii urmând a se face strict pe baza actelor depuse până în acel moment.

La concurs pot participa numai candidaţii care îndeplinesc condiţiile legale , criteriile specifice de recrutare, condiţiile de ocupare prevãzute în fişa postului, respectiv ale căror dosare de recrutare sunt complete, corect întocmite şi depuse în termenul prevãzut în anunţul de concurs.

Examinarea psihologică

Evaluarea psihologicã se susţine înaintea examinãrii medicale.In situaţia în care se constatã inaptitudinea pentru oricare dintre situaţii, procedura de recrutare înceteazã.

Examinarea psihologică a candidaţilor se va realiza în perioada 08.10.-15.10.2016.

Întrucât examinarea psihologică este de competenţa Centrului de Psihosociologie al M.A.I., data, ora, locul şi celelalte detalii vor fi stabilite de această unitate şi vor fi comunicate candidaţilor prin postare pe pagina de Internet a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, gj.politiaromana.ro, Secţiunea carieră – Posturi scoase la concurs, precum şi la avizierul unităţii.

Rezultatele la testarea psihologică se afişează pe aceleaşi căi enunţate mai sus.

Atenţie! Candidaţii nu vor fi anunţaţi personal cu privire la data, ora şi locul unde se va organiza testarea psihologică, fiind obligaţi să se informeze prin verificarea permanentă a paginilor de Internet indicate mai sus şi consultarea avizierului unităţii unde s-a constituit comisia de recrutare.

Atenţie! Candidaţii trebuie să se prezinte în ziua, data, ora şi locul în care au fost planificaţi pentru susţinerea testării psihologice şi nu vor putea solicita o reprogramare.

Lista candidaţilor declaraţi apt psihologic se va posta pe pagina de Internet a  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj gj.politiaromana.ro, Secțiunea carieră – Posturi scoase la concurs (adresa http://gj.politiaromana.ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs), precum și la avizierul unitãţii.

Examinarea medicală

Candidaţii declaraţi apt psihologic se vor prezenta la Centrul Medical Judeţean Gorj situat în  Tg Jiu str A.I Cuza, în aceeaşi curte  cu Spitalul Judeţean Gorj „Pasarela”) se va face doar de către candidaţii declaraţi „apt” în urma susţinerii examinării psihologice

           Menţionăm că examinarea medicală se efectuează doar în perioada 19-27.10.2016, sens în care candidaţii sunt rugaţi să verifice lista cu candidaţii care vor parcurge această probă, ce va fi afişată pe pagina de internet şi la avizierul unităţii.

            Validarea dosarelor

După depunerea dosarelor de recrutare, comisia de concurs  va verifica în perioada 28.10.-29.10.2016 corectitudinea întocmirii dosarelor de recrutare a candidaţilor, respectiv îndeplinirea de cãtre candidaţi a condiţiilor de participare la concurs. Lista  candidaților ale căror dosare au fost acceptate, precum și lista candidaților a căror candidatură a fost invalidată, urmând a fi postată pe pagina de Internet a  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, gj.politiaromana.ro, Secţiunea carieră – Posturi scoase la concurs, precum şi la avizierul unităţii.

La concurs pot participa numai candidaţii ale căror dosare de recrutare sunt complete şi corect întocmite.

    Concursul va consta în desfăşurarea următoarelor probe, în ordinea de mai jos:

a)      Evaluarea performanţei fizice;

b)      Test scris, de tip grilă;

c)      Interviu de departajare (în caz de egalitate pentru ocuparea ultimului post pentru structura pentru care s-a candidat/postului de conductor câini, chiar şi după aplicarea criteriului de departajare al notei la proba fizică)

            a) Proba de evaluare a performanţei fizice

           Proba de evaluare a performanţei fizice se susţine utilizându-se baze sportive corespunzătoare.

La proba de evaluare a performanţei fizice pot participa numai candidaţii a căror candidatură a fost validată de comisia de concurs şi care sunt declaraţi „apt” medical şi psihologic.

Data, ora şi locul unde se va desfăşura proba de evaluare a performanţei fizice se vor stabili, în funcţie de numărul candidaţilor şi se vor comunica ulterior prin afişare pe pagina de internet a  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, respectiv gj.politiaromana.ro, Secţiunea carieră – Posturi scoase la concurs precum şi la avizierul unităţii.

De asemenea lista finală cu candidaţii care îndeplinesc toate condiţiile pentru a susţine proba de evaluarea performanţei fizice va fi comunicată în aceleaşi modalităţi.

           

Atenţie! – Candidaţii care nu se prezintă la data, ora şi locul indicate pentru susţinerea probei de evaluare a performanţei fizice, vor fi declaraţi „neprezentat” şi vor fi eliminaţi din concurs. Atragem atenţia cu privire la respectarea strictă de către candidaţi a prevederilor prezentului anunţ, în vederea bunei desfăşurări a procedurii de concurs.

Probele la evaluarea performanţei fizice sunt, în ordine:

a)      flexie abdominală, pentru toţi candidaţii, bărbaţi şi femei;

b)      alergare de rezistenţă pe distanţa 1000 m pentru candidaţii-bărbaţi, respectiv 800 m pentru candidaţii – femei.

Baremele la probele de flexie abdominală şi alergare de rezistenţă se stabilesc pe grupe de vârstă atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, conform prevederilor legale în materie, precizate în Anexa nr. 3 după cum urmează:

- grupa I - până la 30 de ani, inclusiv ;

- grupa a II-a - de la 31 de ani până la 35 de ani, inclusiv;

- grupa a III-a - de la 36 de ani până la 40 de ani, inclusiv;

- grupa a IV-a - de la 41 de ani până la 45 de ani, inclusiv;

- grupa a V-a - de la 46 de ani până la 50 de ani, inclusiv;

- grupa a VI-a - peste 51 de ani.

La proba de evaluare a performanţei fizice pot participa numai candidaţii a căror candidatură a fost validată de comisia de concurs şi care sunt declaraţi „apt” medical şi psihologic.

                 

a)      Proba de evaluare a performanţei fizice este probă de concurs eliminatorie.

Este declarat „Admis” candidatul care îndeplineşte baremul stabilit pentru fiecare probă, respectiv nota 5 la fiecare probă fizică şi obţine media finală 6, reprezentând media aritmetică a notelor acordate la probele de flexie abdominală şi alergare de rezistenţă.

Candidatul care nu promovează prima probă sportivă este eliminat din concurs, iar în funcţie de momentul în care intervine aceasta, nu mai parcurge cealaltă probă, fiind declarat „Respins”.

Candidaţii declaraţi „respins” la proba de evaluare a performanţei fizice nu vor fi planificaţi la proba „test scris”.

În termen de 24 de ore de la data publicării anunţului privind rezultatele obţinute la susţinerea probei de evaluare a performanţei fizice, candidatul declarat „respins” va putea contesta numai propriile rezultate obţinute. Contestaţiile vor fi analizate de comisiile de soluţionare a contestaţiilor şi, în funcţie de motivele invocate şi pertinenţa acestora, acest organism va proceda la admiterea sau respingerea acestora.

În cazul admiterii contestaţiilor se va proceda la replanificarea candidaţilor aflaţi în această situaţie.

Rezultatele la proba de evaluare a performanţei fizice se afişează la sediul unităţii unde s-a desfăşurat proba şi pe pagina de Internet a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj gj.politiaromana.ro, Secţiunea carieră – Posturi scoase la concurs, precum şi la avizierul unităţii.

Atenție! – Candidații nu vor fi anunțați personal cu privire la notele obținute la probele concursului și la data, ora și locul la care va avea loc următoarea probă, fiind obligați să se informeze prin verificarea permanentă a paginii de Internet indicate mai sus sau la avizierul unitãţii.

Atenție! Candidații care nu se prezintă la data, ora și locul stabilite pentru această probă, vor fi declarați „neprezentat” și vor fi eliminați din concurs. Atragem atenția cu privire la respectarea strictă de către candidați a prevederilor prezentului anunț, în vederea bunei desfășurări a procedurii de concurs.

b) Proba test scris, va consta într-un test de tip grilă, elaborat de către Comisia centrală de concurs din cadrul IGPR din tematica şi bibliografia recomandată, având ca scop verificarea cunoştinţelor de specialitate pe care le au candidaţii şi va avea loc la data de 19.11.2016.

Testul constă în 60 de întrebări, cu trei variante de răspuns din care doar una este corectă. Fiecare răspuns corect va fi apreciat cu 0, 15 puncte, iar la punctajul final se adaugă un punct din oficiu, obţinându-se nota la testul scris.

Durata de rezolvare a testului este de maxim 3 ore, începând cu ora stabilită în graficul de concurs.

Proba scrisă se înregistrează.

Pentru a fi declarat „admis”, candidatul trebuie să obţină minimum nota 7,00. Candidaţii care nu au obţinut minimum nota 7,00 vor fi declaraţi „respins”.

Locul unde se va desfăşura proba „test scris” se va stabili în funcţie de numărul candidaţilor şi se va comunica acestora prin postarea unui anunţ pe pagina de Internet a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, respectiv gj.politiaromana.ro, Secţiunea carieră – Posturi scoase la concurs, precum şi la avizierul unităţii.

Eventualele contestaţii cu privire la rezultatul de la proba „test scris” se depun în termen de 24 de ore de la afişare, la secretariatul Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, se soluţionează de către comisia constituită în acest scop, în termen de 2 zile lucrătoare de la expirarea termenului de depunere şi sunt comunicate candidaţilor prin afişarea pe pagina de Internet a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, respectiv gj.politiaromana.ro, Secţiunea carieră – Posturi scoase la concurs, precum şi la avizierul unităţii.

Candidaţii pot contesta numai notele la propriile lucrări.

Nota acordată după contestaţie rămâne definitivă. 

Admiterea/respingerea contestației se vor comunica prin postare pe pagina de Internet a  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj gj.politiaromana.ro, Secțiunea carieră – Posturi scoase la concurs (adresa http://gj.politiaromana.ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs) precum şi la avizierul unitãţii.

Candidaţii pot contesta numai notele la propriile lucrări.

Nota acordată după contestaţie rămâne definitivă. 

Atenție! Notele acordate la proba scrisã se posteazã pe internet şi se afişează la avizierul unității unde s-a susținut proba cu menționarea orei de afișare, de la care se calculează termenul de 24 ore de  depunere a contestației.

În situaţia în care, mai mulţi candidaţi au obţinut aceeaşi notă la proba scrisă, este declarat admis candidatul care a obţinut cea mai mare notă la proba de evaluare a performanţei fizice.

  c) Interviu de departajare

           În situaţia în care există egalitate pentru ocuparea ultimului post pentru structura pentru care s-a candidat/postului de conductor câini, chiar şi după aplicarea criteriului de departajare al notei la proba fizică, se va proceda la organizarea interviului pe subiecte profesionale, caz în care comisia centrală va preciza data şi programul activităţilor aferente acestei probe.

     Atenţie! Candidaţii declaraţi "respins" la concursul organizat pentru ocuparea unui post vacant nu pot ocupa, în baza notei finale obţinute la respectivul concurs, alte posturi vacante în aceeaşi unitate sau în alte unităţi.

Precizări privind rezultatele finale ale concursului și exercitarea opțiunilor de către candidați

Sunt declarați „admis” la concurs candidații care au obţinut nota cea mai mare la testul scris,  în limita numãrului de posturi posturilor pentru care s-a organizat concursul.

In cazul în care mai mulţi candidaţi au obţinut aceeaşi notã la testul scris, este declarat "admis" candidatul care are cea mai mare notă la evaluarea performanţelor fizice.

In cazul în care mai mulţi candidaţi au obţinut aceeaşi notã la testul scris şi la proba eliminatorie , departajarea între aceştia se va realiza pe baza rezultatelor obţinute în urma susţinerii unui interviu structurat pe subiecte profesionale.Dupã caz, interviul se va susţine dupã expirarea termenului de soluţionare a contestaţiilor, pe baza aceleaşi tematici şi bibliografii stabilite pentru testul scris , la o datã ce va fi comunicatã prin postarea unui anunţ ulterior pe pagina de Internet a  Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorjgj.politiaromana.ro, Secțiunea carieră – Posturi scoase la concurs (adresa http:/gj.politiaromana.ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs) precum şi la avizierul unitãţii.

   Secțiunea a-V-a – Precizări referitoare la încadrarea pe post a candidaţilor declaraţi „admis”

            Repartizarea candidaţilor declaraţi „admis” se va face în ordine descrescãtoare a notelor finale obţinute, dacã au fost declaraţi „Admis” la toate probele concursului, conform opţiunilor exprimate în scris de aceştia în cererea de înscriere la concurs.

            Candidaţii declaraţi „admis” sunt încadraţi în funcţiile minime prevăzute de lege corespunzătoare gradelor profesionale acordate, pe o perioadă de probă de 6 luni, în raport cu categoria din care fac parte şi cu gradul profesional deţinut.

După încadrarea ca polițiști, acestora nu le pot fi modificate raporturile de serviciu prin delegare, detaşare, mutare şi transfer timp de cel puţin trei ani de la numirea în prima funcţie, cu excepţia situaţiei în care intervine reorganizarea unităţii.

Reguli privind buna organizare şi desfăşurare a concursului

-                     Prin înscrierea la acest concurs, candidaţii îşi manifestă implicit acordul cu privire la condiţiile şi modul de organizare şi desfăşurare a concursului;

-                     Candidaţii sunt rugaţi să citească cu atenţie anunţul şi să respecte organizarea stabilită cu privire la toate etapele concursului: înscrierea şi depunerea dosarului în volum complet, susţinerea probei de concurs;

Se impune verificarea permanentă şi atentă a paginilor de internet a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, gj.politiaromana.ro, Secţiunea carieră – Posturi scoase la concurs, precum şi a avizierului unităţii, întrucât comunicarea informaţiilor ulterioare referitoare la concurs se va realiza în aceste modalităţi. În perioada concursului, pe pagina de internet se vor posta informaţii privind mai multe concursuri, situaţie în care este necesară verificarea atentă a tuturor anunţurilor postate, astfel încât să se evite omiterea luării la cunoştinţă de către candidaţi a unor informaţii legate de concurs.

-                     La proba de evaluare a performanţei fizice candidaţii se vor prezenta în ţinută sportivă adecvată anotimpului (pantofi de sport, tricou, pantaloni scurţi/lungi sau trening) şi vor prezenta actul de identitate, valabil.

-                     În cadrul probei test scris, candidaţii nu vor avea asupra lor decât documentul de identitate şi un pix/stilou de culoare albastră (nu vor avea voie cu materiale documentare, dicţionare, notiţe, însemnări, precum şi cu orice alte mijloace de calcul sau de comunicare). Nu se admit pixuri/stilouri care permit ştergerea şi rescrierea. Fraudele, precum şi tentativa de săvârşire a acestora se sancţionează prin eliminarea din concurs a candidatului/candidaţilor în cauză.

-                     În cazul în care ocuparea postului vacant pentru care s-a organizat concurs nu este posibilă din motive care ţin exclusiv de persoana candidatului declarat "admis", oferta de ocupare a postului se face candidatului clasat pe următorul loc, în ordinea descrescătoare a notelor obţinute;

-                     Distribuirea pe posturi se va realiza, în ordinea descrescătoare a notelor obţinute la concurs, în funcţie de opţiunea personală a candidaţilor.

Vizualizări: 3,011

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: