Tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae

Cea mai cunoscută tradiție de Sfântul Nicolae, care se pune în practică în noaptea de 5 spre 6 decembrie, este lustruirea ghetuțelor celor mici, copiii așteptându-l pe Moș Nicolae să le umple cu cadouri.

Însă există mai multe tradiții și superstiții legate de ziua Sfântului Nicolae. Tradiția spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui, potrivit traditii-superstitii.ro.

Se știe despre Sfântul Nicolae că venea în ajutorul săracilor, al văduvelor și orfanilor și că ajuta cu bani pe cei mai oropsiți. De asemenea, el este și protectorul copiilor, primul moș care le aduce daruri.

La sate există obiceiul ca, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

Strămoșii spuneau că Sfântul Nicolae se mai serbează și pentru ajutor la boli și lovituri, dar și pentru sprijin. Tradițiile românești pentru ziua Sfântului Nicolae fac referire și la ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.

Astfel, se vor pune crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori până la Anul Nou, atunci când se va afla rodul livezilor în anul ce urmează.

Se mai spune și că iarna începe de Sfântul Nicolae, atunci când își scutură barba albă, adică, potrivit superstițiilor, este neapărat să ningă. Dacă totuși nu ninge se spune că Sfântul Nicolae a întinerit.

Vizualizări: 774

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: