Traficanți de droguri din Motru, ridicați de DIICOT

La un an de la oribila crimă de la Meriș, din apropiere de Motru, când un traficant de droguri și amica sa au fost omorâți și incendiați, cel de-al doilea municipiu din județ se dovedește a fi locul în care tinerii par a consuma canabis, în special, mai mult ca oriunde în Gorj. Descinderile de marți făcute de anchetatorii gorjeni au dus la reținerea a șase indivizi care se ocupau cu traficul de droguri.

Descinderile făcute de anchetatorii gorjeni în cursul zilei de marți, până noaptea târziu, inclusiv în localitățile din Mehedinți unde domiciliau suspecții, arată cât de mari sunt proporțiile traficului cu droguri în cel mai important oraș minier al Gorjului. Nu mai puțin de nouă indivizi au fost aduși pentru audieri la Târgu Jiu, la sediul biroului teritorial al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

La finalul audierilor, trei dintre tineri au fost puși sub control judiciar și li s-a permis să meargă acasă, ceilalți șase fiind reținuți pentru 24 de ore, pentru ei procurorii cerând aseară arestarea preventivă. Conform unui comunicat de presă al DIICOT, tinerii formau o grupare care aproviziona cu droguri piața din Motru și Târgu Jiu, precum și cea din localitățile limitrofe, inclusiv în unele din județul Mehedinți, județ din care și provin o parte dintre suspecți.

La un an de la dubla crimă

Cei nouă au intrat în vizorul anchetatorilor încă de anul trecut, după ce, la Motru, un traficant de droguri din Filiași, de 27 de ani, și prietena sa, de 19 ani, au fost omorâți de patru consumatori de canabis din Motru, care nu au avut bani să plătească marfa cumpărată. Cei doi au fost uciși și incendiați, ulterior, în zonă având loc mai multe descinderi ale ofițerilor Serviciului de Combatere a Crimei Organizate Gorj, sub coordonarea procurorilor DIICOT, în luna ianuarie cinci persoane din județul Mehedinți, domiciliate în apropiere de Motru fiind reținute și arestate tot pentru trafic de droguri, între timp acestea recunoscându-și faptele și primind pedepse în instanță, care nu sunt însă definitive.

„Din materialul de urmărire penală administrat în cauză rezultă suspiciunea rezonabilă că începând cu vara anului 2013, inculpații  Gonciulea Constantin-Puiu, Nicolae Valentin-Adrian și Predescu Remus-Vasile au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de trafic şi consum ilicit de droguri din categoria cannabis, moment de când, în mod repetat, până la data de 27.05.2014, au deţinut  diferite cantităţi de cannabis, pe care  le-au procurat  din surse de încredere şi le-au pus în vânzare, livrat şi distribuit, în diferite moduri, către alţi traficanţi sau consumatori de astfel de substanţe. Totodată există suspiciunea rezonabilă că inculpații Tănăsoiu Ionuţ-Eugen, Lungu George-Viorel, Sperlea Petre-Daniel, ş.a. i-au ajutat și sprijinit pe cei trei lideri ai grupării infracționale, înlesnindu-le punerea în vânzare, livrarea și distribuirea drogurilor prin acţiuni conspirate şi prin implicarea altor persoane”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

Marfă de import și descinderi de amploare

Conform anchetatorilor, drogurile erau procurate din Italia sau de la o sursă din Timișoara, după care erau depozitate într-o locație considerată secretă, pe raza județului Mehedinți, în apropiere de Motru, membrii grupării luând de aici, la 2-3 zile, cantități mici cu care își aprovizionau clienții, vânzările făcându-se în special în timpul nopții.

La descinderile din cursul zilei de marți au participat procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Gorj şi poliţişti din cadrul SCCO Gorj, sprijiniţi de ofiţeri din cadrul BCCO Craiova, SCCO Mehedinţi,  BCCO Timişoara, lucrători din cadrul  I.P.J. Gorj  şi din cadrul Serviciul Acţiuni Speciale Gorj, care au efectuat 14 percheziţii domiciliare, la locații din județele Gorj, Mehedinți, Dolj, Timiș. Totodată au fost efectuate și percheziții corporale asupra membrilor grupării, precum și percheziții asupra unor vehiculele folosite de aceștia.

DIICOT a comunicat că de la locațiile în care au fost efectuate perchezițiile au fost depistate  și ridicate mai multe corpuri delicate: telefoane mobile, cântar electronic, foiţe pentru confecţionarea ţigărilor din cannabis, sume de bani, fragmente vegetale de culoare verde-oliv (cannabis) în cantitate totală de aproximativ 45 grame, grindere metalice  (râşniţe) pentru mărunţirea cannabis-ului,  și altele.

„Bomba” din ograda traficantului

La domiciliul din localitatea Lupșa de Sus, județul Mehedinți, a liderului grupării, Puiu Constantin Gonciulea, anchetatorii au descoperit o mare cantitate de petarde și artificii, cât și un dispozitiv artizanal confecționat din astfel de materiale, la fața locului fiind chemați specialiști pirotehniști din cadrul SRI pentru a confirma sau infirma dacă dispozitivul respectiv este o bombă artizanală. Procurorul Vasile Popescu, șeful DIICOT Târgu Jiu, a liniștit însă spiritele, spunând că dispozitivul respectiv s-a dovedit, în cele din urmă, a fi „un obiect pirotehnic de distracție”, de genul artificiilor folosite la petrecerile în aer liber la nunți sau de Revelion.

Cele șase persoane reținute și prezentate instanței cu propunere de arestare preventivă sunt Gonciulea Constantin-Puiu, Nicolae Valentin-Adrian, Predescu Remus-Vasile, Tănăsoiu Ionuţ-Eugen, Lungu George-Viorel, Sperlea Petre-Daniel. Toți cei șase inculpați sunt acuzați de săvârşirea infracţiunilor de aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiunea de trafic ilicit de droguri de risc.

Vizualizări: 454

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: