Tragedie! Copilă înecată în timp ce polițiștii o căutau

Tragedie produsă miercuri dimineața în satul Câlcești din comuna Godinești. O fetiță de doar șase ani s-a înecat în apa râului Tismana în timp ce polițiștii și localnicii o căutau, fiind dată dispărută de acasă. Un șofer a văzut-o în viață în zorii zilei, puțin mai târziu fiind descoperită fără suflare. Culmea este că la fața locului a fost prezent inclusiv șeful IPJ Gorj, Ion Cristian Muscălescu, prezența sa acolo nefiind de prea mare folos pentru găsirea la timp a micuței.

Valentina Bălănescu a fost marți seara pe câmpul de la marginea satului împreună cu mama sa, femeia fiind una cu probleme medicale și psihiatrice. Rudele lor spun însă că fetița ar fi încercat să fugă de acasă după ce, în cursul zilei, o asistentă socială ar fi venit la bunica ei pentru a-i pune în vedere ca Valentina să rămână miercuri acasă, împreună cu frățiorul său. Autoritățile au explicat că, miercuri, cei doi copii ar fi urmat să fie deparazitați întrucât aveau probleme de această natură. Fetița a înțeles însă că urma să fie luată din mediul familial și dusă la un centru de plasament, ea temându-se tot timpul să nu ajungă la „casa de copii”, acolo unde avea deja doi frați. „Fata s-a speriat pentru că tot era amenințată că va fi luată de acasă și dusă la Casa de Copii. A plecat aici la mama ei, pe câmp, iar apoi a plecat până acasă. De fapt, a fugit. Noi am căutat-o toată noaptea, dar degeaba. Am anunțat Poliția, au venit și au căutat-o, au discutat cu noi, le-am dat acceptul pentru a mediatiza dispariția ei, însă a fost găsită prea târziu”, spune Cristian Trăilescu, unchiul fetiței.

„Am găsit-o agățată de niște crengi”

Dispariția minorei nu a fost făcută publică în momentul în care polițiștii au început căutările, deși era vorba de o fetiță de șase ani care urma să își petreacă toată noaptea sub cerul liber, în cel mai fericit caz. Miercuri dimineața în zori, șoferul unui microbuz a zărit pe malul râului Tismana o persoană ce semăna cu o fetiță, plimbându-se pe acolo. Omul nu știa despre ce este vorba și a anunțat Poliția, căutările concentrându-se automat pe locația indicată de șofer. Puțin mai târziu, trupul neînsuflețit al minorei era pescuit din apă, cel mai probabil aceasta speriindu-se de echipele de căutare, încercarea de a traversa râul de pe un mal pe celălalt pentru a ajunge, eventual, acasă, eșuând. „Șoferul de pe microbuz ne-a dat datele acestea, spunând că a văzut pe cineva pe malul apei, dar fără să poată cineva confirma că era Valentina. Putea fi orice persoană care are animale pe aici. Am format echipe din angajați ai Primăriei și chiar angajații noștri au depistat-o aici. Sunt vecini în sat cu familia respectivă. Am plecat pe firul acesta, dar spre ghinionul nostru am găsit-o agățată de niște crengi, probabil încercând să traverseze râul”, a explicat primarul Aurariu Coman, fiind puțin probabil ca la ora aceea matinală pe malul râului să fi fost o altă persoană în afara minorei, mai ales că în zonă erau echipaje ale Poliției, Jandarmerii, localnici și inclusiv trei câini de căutare.

Poliţia nu a anunţat dispariţia copilei!

De altfel, operațiunile de căutare au fost coordonate în teren, la un moment dat, de șeful IPJ Gorj, Ion Cristian Muscălescu. Acesta a asistat la manevrele de scoatere a fetiței din apă de către pompieri și la cele de resuscitare făcute de medicii de la Ambulanța Gorj. Declararea decesului micuței a coincis cu ajungerea jurnaliștilor la fața locului, dar și cu plecarea de acolo a lui Muscălescu, acesta retrăgându-se „la bază” înainte să primească eventuale întrebări despre cele întâmplate.

În cursul zilei, IPJ Gorj s-a limitat la a comunica sec despre acțiunile de căutare făcute în data de 12 aprilie, fiind astfel contrazise inclusiv rudele fetiței, care au menționat clar că încă de marți seara, în data de 11 aprilie, au anunțat dispariția Valentinei. Una dintre mătușile fetei a fost suspectată la un moment dat că ar fi luat-o la ea pentru a petrece împreună sărbătorile de Paști, însă cercetările din teren au arătat că lucrurile nu au stat deloc așa. „Poliția a venit la mine la Mătăsari să caute că înțeleseseră după zvonuri că aș fi venit eu să iau fata. Am spus că nu am cum să iau fata fără acceptul mamei, al bunicii, că am și eu patru copii și că nu vreau să ajung la pușcărie. Dacă știam că o să se întâmple lucrurile așa, o luam eu la mine cu toate riscurile. Era ca și copilul meu, eu am crescut-o. Era speriată că ajunge la Casa de Copii și de asta cred că a fugit”, a spus Elena Grivei, o mătușă a Valentinei care îi era și moașă.

Vizualizări: 9,926

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: