Trandafirul criogenat, o nouă fiță în florăriile din Târgu Jiu

Vrei să oferi un cadou deosebit persoanei dragi și încă nu ai găsit ceva care să te uimească? Florăriile din Târgu Jiu pot să-ți ofere soluția perfectă. Asta pentru că ultima fiță în materie de flori este trandafirul criogenat. Rezistă până la 25 de ani fără să fie udat și îl găsești în orice culoare dorești. Andreea Caragea, proprietara unei florării din Târgu Jiu, ne mărturisește de ce trandafirul înghețat este cadoul perfect și cum trebuie să-l îngrijim ca să ne bucurăm de el o viață întreagă.

Târgujienii par să fie din ce în ce mai atrași de noutățile care apar în materie de flori. De curând, au apărut și în florăriile din Târgu Jiu trandafirii criogenați. Delicați, proaspeți și frumos ambalați, trandafirii înghețați pot fi cadoul perfect pentru oricine. Noi am găsit trandafirii criogenați la una dintre cele mai nou înființate florării din Târgu Jiu, Eventesia. De numai șapte luni pe piață, Eventesia oferă târgujienilor, și nu numai, aranjamente și buchete impresionante cu flori aduse numai din Olanda. Andreea Caragea, proprietara afacerii, este fan trandafiri criogenați și de aici și idea de a-i face cunoscuți și la noi. „Am primit de 1 Martie de la soțul meu o cupolă cu un trandafir criogenat. A comandat-o de pe Internet, am adus-o la florărie și a venit o doamnă cu un băiat care căuta un cadou pentru iubita lui. M-a întrebat despre el și mi-a spus că vrea să-l cumpere. I-am spus că este cadou și că nu este de vânzare. A plecat după care a revenit și a zis că nu mai pleacă până nu-i dau trandafirul... și l-am vândut. Atunci ne-a venit ideea să facem și noi chestia asta. Eu sunt fan aranjamente, am un trandafir criogenat acasă, îl am de nouă ani și nu-l țin în cupolă”, mărturisește Andreea Caragea.

Aranjament inspirat din „Frumoasa și Bestia”

Practic, pentru a rezista atâția ani, trandafirii sunt tratați cu azot și înghețați la -50 de grade timp de trei săptămâni. Ideea de a-i asambla într-o cupolă de sticlă este preluată din celebra poveste „Frumoasa și Bestia”. „Eu am vândut foarte mulți trandafiri criogenați, dar expuși altfel, în cutiuțe cu mătase, doar floarea. Practic, noi îi creăm aici, în florărie. Îi asamblăm aici. Avem și noi în România o fabrică care criogenează. Sunt băgați la -50 de grade și sunt ținuți trei săptămâni. Există un aparat de criogenare, costă 44.000 de euro. O cămăruță în care sunt tratați cu azot ca să-i înghețe, să-i păstreze. Mai sunt unele metode, nu se fac în România, în Ecuador se fac, extrage toată apa din ei. Avem și în România o fabrică, am comandat că am zis să adaptez și eu costurile, dar sunt groaznici. Nu sunt criogenați suficient, petalele nu se desprind una de alta. Și sunt aproape la fel de scumpi ca cei olandezi”, mai spune Andreea Caragea.

Feriți de lumină

Pentru a putea fi păstrat o viață întreagă, trandafirul criogenat trebuie ferit de lumină și nu trebuie udat. Aranjamentele sunt destul de scumpe, având în vedere că prețul unui singur trandafir criogenat ambalat în cupolă de sticlă ajunge la 200 de lei în florăria Eventesia. „Ai mei n-au sticlă, îi am de nouă ani și sunt intacți. Singura condiție este să nu fie ținuți la lumină, să nu bată soarele pe ei și nu trebuie udați. Acești trandafiri sunt căutați de tineri, cel mai mic cumpărător al nostru a fost o fetiță de cinci ani care i-a cumpărat bunicii un trandafir criogenat și cel mai mare a fost un domn de vreo 60 de ani care tot așa l-a făcut cadou. Avem și serviciu acesta să livrăm flori, peste suma de 60 de lei, în Târgu Jiu. În afara localității adăugăm doi lei pe kilometru. Prețul este de 200 de lei, ambalat în cupolă. Facem și aranjamente din trandafiri criogenați, dar costul este destul de mare”, a mai spus Andreea Caragea.

„Toate florile le luăm din Olanda”

Chiar dacă la prima vedere pare o afacere care nu prea se bucură de succes, proprietara Eventesia mărturisește că florile nu trebuie să lipsească în nicio lună a anului. „Fiecare sezon este special, martie este luna florilor, februarie este luna îndrăgostiților, decembrie este top, pentru că se poartă foarte mult aranjamentele din plante uscate, din globulețe, tot felul de figurine, septembrie este început de an școlar. Fiecare sezon are câte un simbol. Încercăm să mergem pe calitate, vrem să mergem pe ceramică mai mult, pentru că este rezistentă și rămâne după ce aruncăm florile. Avem aranjamente ale căror prețuri pleacă de la 20 lei. Toate florile le luăm din Olanda, este calitate superioară. La noi nu găsim nimic, nu avem sere, și este mare păcat, pentru că trandafirul nostru de grădină este superb”, a spus Andreea Caragea.

Galerie foto



Vizualizări: 28,432

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: