Trei ani de procese pentru a fi despăgubit de CE Oltenia

Un localnic din comuna gorjeană Cătunele a câștigat în instanță despăgubiri de mai bine de 200 de mii de lei de la Complexul Energetic Oltenia. Omul s-a plâns că i-a fost afectată casa de lucrările miniere care au avut loc în zonă în urmă cu mai mulți ani. După trei ani de procese, instanța i-a dat dreptate.

Fosta mină Lupoaia I, din comuna gorjeană Cătunele, s-a închis în urmă cu mai bine de 20 de ani. Deși Ministerul Economiei a cheltuit sume uriașe de bani pentru a ecologiza și a reda în circuitul agricol terenurile care au fost afectate de exploatarea minieră, în zonă au apărut probleme.

Oamenii din satul Valea Mănăstirii s-au plâns că locuințele le-au crăpat, iar pământul este instabil, alunecările de teren amenințându-le agoniseala de-o viață. Au dat vina pe minerit și s-au adresat justiției, pentru a fi despăgubiți.

Nu puțini sunt cei care au obținut bani frumoși de la compania energetică.

Dosar plimbat între instanțe

În iunie 2018, Judecătoria Motru obligă CE Oltenia să plătească reclamantului B.E. despăgubiri de 205.759 lei, plus cheltuieli de judecată de circa 10.000 de lei. Dosarul a fost înregistrat în instanță în iulie 2017.

Omul a reclamat degradările aduse locuinței sale ca urmare a lucrărilor miniere efectuate în zonă până în anul 1998, când Mina Lupoaia I și-a încetat activitatea.

Prejudiciul, așa cum reiese din expertizele depuse la dosar, a fost creat în timp, pe parcursul mai multor ani, degradările începând în perioada când mina funcționa și continuând și la momentul actual.

Compania a făcut apel, iar Tribunalul Gorj a schimbat în parte sentința, în sensul că a obligat pârâta să-i achite reclamantului doar suma de 102.879,50 lei.

Nemulțumit, gorjeanul a făcut recurs, iar Curtea de Apel Craiova a casat sentința și a trimis cauza Tribunalului Gorj, spre rejudecarea apelului.

Prin decizia civilă nr. 1487/16.10.2019, Tribunalul Gorj a respins ca nefondat apelul declarat de CE Oltenia și a menținut sentința Judecătoriei Motru.

Din nou, CE Oltenia atacă sentința, iar verdictul final a fost dat la începutul lunii iunie 2020 de către Curtea de Apel Craiova. „Respinge, ca nefondat, recursul formulat de pârâta CE Oltenia în contradictoriu cu intimatul reclamant B.E., cu domiciliul în comuna Cătunele, având ca obiect acțiune în răspundere delictuala. Decizie definitivă”.

Instanța a ținut cont de raportul de expertiză geologică. Potrivit documentului, „operatorul minier a efectuat lucrări care au afectat și afectează stabilitatea solului și subsolului, având un puternic impact asupra rocilor și a echilibrului natural geologic, influenta lucrărilor miniere conducând la afectarea locuinței reclamantului”.

Și alți locuitori din Valea Mănăstirii au obținut despăgubiri de la Complexul Energetic Oltenia. Inclusiv Primăria Cătunele, pentru școala din sat. Unele hotărâri sunt definitive, dar alte procese trenează de ani buni pe rolul instanțelor de judecată.

Vizualizări: 4,318

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: