Trei șefi ar putea plăti bani grei după concedierea unui salariat

Trei foști administratori ai Medserv Min SA, unitatea de prestări servicii medicale în minerit, au fost chemați în instanță de către Complexul Energetic Oltenia, acționarul majoritar al societății. Compania i-a considerat vinovați pentru concedierea ilegală a unui salariat care a fost reangajat în baza unei decizii judecătorești.

Prejudiciul a fost calculat la suma de 160 de mii de lei. Mai exact, este vorba de drepturile salariale plătite pentru reintegrarea contabilului șef, în baza deciziei definitive a Curții de Apel Craiova din martie 2016.

Lavinia Cosneanu, Viorel Ioan Vasile și Octavian Augustin Țundrea au fost dați în judecată, la finalul anului trecut, pentru recuperarea prejudiciului.

Asta în condițiile în care, în urmă cu opt ani, directorul de atunci al Medserv Min a întocmit un referat către Consiliul de Administrație al societății prin care a propus eliminarea din organigramă a funcției de contabil șef. A înființat în schimb Compartimentul Financiar Contabilitate, având în structură trei posturi de economist.

Noua organigramă a fost aprobată de CA-ul societății, iar contabilul șef a fost pus pe liber. Dan Viașu a contestat decizia în instanță și a avut câștig de cauză.

Instanța a reținut faptul că decizia de concediere a fost dată cu încălcarea Codului muncii, necesitatea desființării postului de contabil șef fiind motivată doar formal, „pârâta nefăcând dovada că aceasta s-a impus din considerente obiective în mod real și serios”.

Prin urmare, decizia de concediere a fost anulată, iar contestatorul a fost reintegrat cu plata tuturor drepturilor salariale cuvenite, în sumă de 158.078 lei.

Ulterior, societatea l-a dat în judecată pe fostul director Valentin Mogoe pentru concedierea ilegală a contabilului-șef. Curtea de Apel a respins acțiunea, arătând că organigrama a fost avizată de Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor Medserv Min.
În urma controlului efectuat anul trecut de Camera de Conturi Gorj, auditorii au dispus recuperarea prejudiciului.

Luna trecută, Tribunalul Gorj a respins acțiunea CE Oltenia, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Judecătorii au arătat că suma de 158.078 lei a fost plătită din conturile MEDSERV MIN SA, iar acest presupus prejudiciu nu poate fi recuperat de unul dintre acționarii societății.

„Dată fiind calitatea sa de acționar majoritar al societății Medserv Min S.A., reclamanta avea posibilitatea legală de a proceda la convocarea adunării generale pentru a analiza activitatea persoanelor care au îndeplinit calitatea de administratori statutari și în condițiile în care deține participația majoritară s-ar fi putut adopta hotărârea prin care să se dispună exercitarea acțiunii în răspundere”, se arată în motivarea instanței din data de 6 aprilie.

Compania a fost obligată să plătească cheltuieli de judecată, sentința nefiind definitivă.

Vizualizări: 6,080

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: