Trucuri pentru dezvoltarea răsadurilor fără tulpini lungi

Mulţi gospodari care plantează răsaduri primăvara în grădină sau solar preferă să le pregătească acasă în lunile de iarnă. Cum însă condiţiile de acasă nu sunt tocmai ideale pentru acest lucru trebuie să cunoaşteţi anumite trucuri ale grădinarilor.

Răsadurile de primăvară au nevoie de multă lumină, aproximativ 12 ore pe zi, dar, dacă este necesar, ele trebuie iluminate suplimentar cu dispozitive speciale, mai ales în lunile de după răsărirea lor, februarie și martie. Iluminarea insuficientă determină alungirea excesivă a tulpinilor plantelor tinere.

O altă cauză a fenomenului de alungire a tulpinilor este temperatura prea mare a aerului din locul, în care sunt ținute răsadurile. La temperaturi mai mari de 25°C‌ tulpinile răsadurilor se întind și se subțiază. Temperatura optimă de creștere a răsadurilor este de 20°C‌ în timpul zilei și 15°C‌ în timpul nopții.

Alte cauze ale alungirii tulpinilor sunt deficitul de substanțe nutritive și rădăcinile slab dezvoltate. Ca să obțineți răsaduri puternice, sănătoase, frumoase și bine dezvoltate, fertilizați-le cu soluție de stimulator de înrădăcinare. Aveţi nevoie de un vârf de lingură de stimulator de înrădăcinare şi un litru de apă stătută.

Trebuie să dizolvați stimulatorul de înrădăcinare în apa stătută şi să fertilizați plantele cu soluția obținută, aplicând-o pe solul umed, respectiv 2-3 linguri de soluție pentru răsadurile mari și o linguriță de soluție pentru răsadurile mai mici.

Aceste fertilizări pot fi aplicate din momentul răsăririi răsadurilor, o dată la 14 zile.

Vizualizări: 1,600

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: