Uleiuri și temperatura de gătire a lor

Există numeroase tipuri de uleiuri pentru gătit. Un factor esențial în alegerea uleiului este punctul de ardere (punctul de fum) al acestuia, temperatura la care acestea încep să elibereze radicalii liberi atât de nocivi pentru organism.

Punctul de ardere al uleiurilor presate la rece: uleiul de in, cel de șofrănel și cel de floarea soarelui au punctul de ardere la 107°C; uleiul de cocos și cel de susan - 177°C; uleiul de soia și cel de porumb - 177°C; uleiurile de nuci sau de arahide - 160°C; uleiul de măsline extra-virgin - 190°C; uleiul de avocado - 190-204°C;  uleiul de migdale și uleiul de struguri - 216°C.

Uleiul de palmier conține mai multe grăsimi saturate și astfel rezistă mult mai bine la temperaturi de încălzire ridicate (punct de ardere 235°C) fiind potrivit pentru mâncărurile prăjite (deep fry, stir fry).

Tipul de ulei cel mai folosit la noi în țară este cel de floarea soarelui, în varianta sa rafinată, care poate fi și încălzit, însă nu peste punctul de ardere (227°C) și, nicidecum, reutilizat după operațiunea de prăjire sau reîncălzit.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: