Utopia

Azi m-am gândit să vă povestesc eu cum visez școala pentru fetița mea. Pentru că îmi doresc ca ea să obțină de la școală  cunoștințe minime, la nivel de cultură generală, în o multitudine de domenii. Dar la nivelul ăla. De cultură generală. Mai mult timp pentru cărți, muzică, pictură, arhitectură, cultura altor țări. În plus, la 1, 2, 3, 10 domenii pentru care ea arată interes, să poată să aprofundeze până la nivelul pe care îl vrea, da, inclusiv nivel de facultate sau mai mult încă de la 10 ani, de exemplu.

La 9 plodul e la scoală. Clasele sunt mari, luminoase, cu geamuri gigantice și musai ditai curtea cu copaci bătrâni în ea. Lecțiile pot avea loc în clasă sau afară, se votează la începutul zilei. Până la ora 12 toată lumea învață chestii de bază din diverse materii. Lecția se trimite pe tableta/laptop (date de școală), plozii o citesc în 15 minute și apoi se discută liber cu profesorul despre ce e, ce nu s-a înțeles, conexiuni cu lecții anterioare sau cu alte materii. Și exerciții practice. La toate. Și la istorie, și geografie, și la fizica, și la chimie, da, și la matematică. Se poate. Profii ar fi super șmecheri. Ar avea salarii uriașe. Nu ar trebui să stai priponit în bancă. Important e să fii atent, altfel ești invitat afară. Dar să se poată mișca liber, să meargă la tablă, să vadă exercițiul practic de aproape, să stea pe un fotoliu poate în timpul cât își citesc lecția. Mai puține reguli și mai mult respect reciproc.

La 12 pauză de masă. De la 1 la 4 au încă 3 ore în care pot să aprofundeze, cum ar veni să meargă la clase avansate, la 1, 2, 3 materii care îi interesează. Aici tot așa, să aibă un prof cu care să poată discuta orice, care sa le explice, care să îi ajute când se încurca, și acces nelimitat la informație pe domeniul ăla.

E unul care nu vrea sa aprofundeze nicio materie? Nicio problemă, nu aprofundezi, te duci acasă și bați mingea, e alegerea fiecăruia ce face cu viața lui.

Ambele sesiuni, și cea de dimineață și cea de după-amiază, ar conține un interval pentru lucru individual. Cum ar veni, teme.  Numai că ar putea să le discute cu proful după.

Și atât. E mai mult ca orar ca ce fac acum dar mie una mi-ar plăcea mai mult (ca elev).

Aș condiționa admiterea la facultate de un număr de ore din alea aprofundate, atât. La orele aprofundate daca doar te duci si nu manifești serios interes, proful te trimite acasă și riști să nu-ți mai faci numărul de ore. Ca să nu stea toate loazele să mă încurce acolo și să-și facă numărul de ore să intre cu miile la facultate.

Fără teme, teste, BAC, admitere.  Doar cele de mai sus.

Singurul examen l-ar da angajatorul, la angajare, și ar fi practic. O fi vreun domeniu unde nu s-o putea da practic, dar la cele la care m-am gândit eu, se poate. Deci practic. Dacă îi place cum se descurcă se angajează, dacă nu, pa pa, mai încearcă și la altul. Gata. Atât. Deci ce ziceți, v-ați da copiii la școala asta?

www.sleepy00.com

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: