UM Sadu şi Primăria Bumbeşti Jiu se războiesc în instanţă

Unitatea Militară Sadu a cerut în instanţă suspendarea unei hotărâri de Consiliu Local prin care Primăria Bumbeşti Jiu o obligă la plata taxelor şi impozitelor locale. Asta în condiţiile în care UM Sadu are deja datorii de aproape cinci milioane de lei la acest capitol, directorul Nicolae Dijmărescu admiţând faptul că nu s-au plătit aceste taxe pentru că n-au fost bani. De anul trecut, UM Sadu ar putea beneficia, conform Codului Fiscal, de o scutire la plata taxelor şi impozitelor pe anumite categorii de terenuri şi clădiri, însă Primăria Bumbeşti Jiu nici nu vrea să audă de acest lucru.

Directorul UM Sadu, Nicolae Dijmărescu, susţine că de anul trecut Codul Fiscal prevede că acest tip de activitate poate beneficia de o scutire de la plata taxelor şi impozitelor. Cert este că nici până anul trecut UM Sadu nu şi-a plătit taxele şi impozitele, datoria ajungând undeva la cinci milioane de lei, însă debitele erau consemnate de Primăria Bumbeşti Jiu. Dijmărescu spune că nu toate clădirile ar urma să beneficieze de scutiri. „Până acum n-am plătit niciodată pentru că n-au fost bani, de plătit trebuia să plătim, dar n-au fost bani. De anul trecut această scutire este prevăzută în Codul Fiscal. Aceste clădiri şi terenuri au, până la urmă, un caracter de confidenţialitate, ca să nu zic secret. Mă refer la terenurile unităţii pe care efectiv se lucrează pentru industria de apărare. Nu vor să ne ia în calcul documentaţia, am făcut contestaţie”, a declarat Nicolae Dijmărescu, şeful UM Sadu.

„Să dovedească că sunt secrete”

Primarul din Bumbeşti Jiu, Constantin Bobaru spune că nu poate acorda scutiri de taxe pe nişte imobile despre care şeful UM Sadu spune că sunt secrete. „Dacă ar aduce documente complete, categoric ar beneficia de scutire. Nu avem niciun interes, numai că ne trebuie documentaţia completată conform legislaţiei în vigoare. Ei spun că sunt documente care au caracter secret, nouă să ne aducă un document care certifică lucrul acesta, n-avem nimic împotrivă. Nu putem să nu debităm sumele, pentru că dacă vine Curtea de Conturi şi ne întreabă nu vrem să fim acuzaţi că n-am respectat legislaţia în vigoare”, a declarat Constantin Bobaru, primarul municipiului Bumbeşti Jiu.

Scutirea ar fi de aproape 100.000 lei pe an, spune directorul Nicolae Dijmărescu, declarând că sunt sume considerabile pentru o unitate care şi aşa o duce greu.

Datori şi la Târgu Jiu

UM Sadu datorează bani din taxe şi impozite şi Primăriei Târgu Jiu, însă aici nu pot fi scutiţi pentru că nu au activitate de producţie pe raza municipiului. „Cu municipiul Târgu Jiu am făcut o reeşalonare, deşi acolo nu este cazul pentru că nu avem producţie pe Târgu Jiu. Am făcut un grafic de reeşalonare pe trei ani şi plătim în jur de 10.000 de lei pe lună. Şi la Bumbeşti Jiu, n-am cerut scutire pentru unitatea sau terenul de sub unitate, numai pentru Sadu 1, partea care lucrează efectiv pentru industria de apărare”, a mai spus Nicolae Dijmărescu, şeful UM Sadu.

Vizualizări: 1,347

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: