Un cioban din Novaci se laudă cu cea mai bună brânză de burduf

Familia Văduva din Novaci creşte câteva mii de oi şi a făcut din asta o afacere pe cinste. Se laudă cu cele mai bune produse lactate, naturale şi extrem de gustoase pe care le vinde la preţuri accesibile oricărui buzunar. Sorin Văduva este capul familiei şi a moştenit afacerea de la bunicii lui, iar acum vrea să-şi înveţe copiii şi nurorile să ducă mai departe renumele brânzei de oaie de la Novaci.

Unul dintre cei mai mari producători de brânzeturi şi lactate din Novaci, Sorin Văduva, a fost prezent marţi în Piaţa Centrală, unde s-a sărbătorit Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti.

Moştenitor al unei afaceri cu mii de oi, Sorin Văduvă s-a lăudat la Târgu Jiu cu untul de casă, cu telemeaua de oaie, cu brânza de burduf în membrană naturală, dar şi cu smântâna de Novaci.

„Brânzeturile noastre sunt cele mai gustoase pentru că sunt făcute în locuri curate, cu apă curată, aer curat, iarbă curată. Cheagul este făcut tot din miel, nu este nimic chimical. Clientul este cel care ne spune tot timpul calitatea mărfii, dacă n-ar fi bună, n-ar cumpăra”, a mărturisit ciobanul Sorin Văduva.

Secretul afacerii de familie

Afacerea este una de familie, pe care şi el la rândul lui a moştenit-o de la bunici şi părinţi, iar acum vrea ca băieţii şi nurorile sale să înveţe şi să continue tradiţia. „Secretul este curăţenia, calitatea laptelui şi sufletul, care nu trebuie să lipsească. Clienţii preferă calitatea, sare mai puţină pentru că multă lume are tot felul de boli, tratamente, şi prospeţimea. Mulţi cumpără puţin şi des. Toată brânza e bună, şi cea nouă şi cea veche, şi cea cu gust mai iute, mai condimentat. Facem brânză de oaie, caşcaval, brânză de burduf, smântână, unt, de toate, tot ce se poate face din lapte”, mai spune Sorin Văduva.

Reţetă de succes

Brânza de burduf, de exemplu, este şi cea mai scumpă, dar şi cea mai bună. Asta pentru că reţeta nu este tocmai uşoară. „Prima dată se dă cheag la laptele călduţ, apoi se adună, se scurge, se pune la copt şapte-zece zile. Apoi se macină, se condimentează cu sare, se bagă în băşică din piele de oaie, noi lucrăm cu membrană naturală, se lasă la loc închis, întuneric, se macerează 14-20 zile şi apoi se consumă. Rezistă ani şi o vindem cu 50 lei pe kg. Brânza telemea costă 20 lei kg, brânza proaspătă 15 lei, urdă dulce 15 lei kg”, a precizat producătorul de la Novaci.

Smântâna este făcută tot natural, se lasă laptele de seara până dimineaţa, se ridică şi se ia numai ce e natural din el, mai spune ciobanul. Toate produsele sunt vândute în pieţele din Târgu Jiu şi Novaci, iar producătorii se declară mulţumiţi de nivelul vânzărilor şi de faptul că tot mai mulţi români caută produsele lactate naturale, nu cele din comerţ.

Vizualizări: 9,491

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: