Producţie slabă la varza de Băleşti. Fermierii anunţă posibile scumpiri

Legumicultorii din Băleşti care deţin plantaţii de varză spun că recolta din acest an nu este una tocmai bună, fiind afectată de seceta din vară. Din acest motiv, fermierii nu exclud o creştere a preţului la finalul acestei luni, atunci când mulţi dintre gorjeni cumpără varză pentru iarnă. Acum, un kilogram de varză de Băleşti se vinde cu 2 lei în pieţele din Târgu Jiu.

Vărzarii de la Băleşti spun că au trudit mult în ultimele luni, pentru a face faţă secetei care a afectat culturile. „S-a făcut varză până acum, dar am udat la ea de mi-a venit rău. Am udat dintr-o fântână din mijlocul luncii, la 700-800 de metri. S-au pus şi toate gângăniile pe ea. Ba omidă, ba melci. Am mai stropit-o. Dar, apă îi trebuie încontinuu. Şi nu mai avem. Am pus 15 mii de fire în Ceauru. Oricum, e mai slabă producţia din cauza secetei. Anul trecut a fost mai bine, au mai dat ploi la timp”, a spus Domnica Bîzu.

Agricultorii spun că nu au nici în prezent cu ce să ude culturile de varză. Se tem că nu vor avea cu ce să vină în pieţe şi târguri spre sfârşitul lunii, când mulţi cumpără varză în cantităţi mari pentru perioada rece. „Deja de două săptămâni e lipsă totală de apă, din cauză că n-a plouat şi lipseşte cu desăvârşire. Nu e strop de apă. Udăm noaptea, când mai lasă ceilalţi, se mai adună, a rămas multă varză pentru care nu am avut apă. Probabil, dacă nu plouă, o să fie criză pentru varză pentru butoaie. Categoric va influenţa preţul de vânzare. Poate o să vină în târgul de la Drăgoieni, din alte zone. Dar a noastră are altă calitate, e mai subţire la frunze. Acum e 2 lei, dar a fost şi 2,5 lei. Posibil să creştem preţurile”, a explicat Maria Brujan.

„Producţia este foarte slabă din cauza secetei. Lipsă de apă, sistemele de irigare care au fost cândva s-au dus, s-au defectat, aşa că ne zbatem cum putem. Eu am plantaţie la Tămăşeşti. Producţia slabă influenţează preţul. Tot timpul a influenţat. Deocamdată merg vânzările”, a spus şi Dumitru Avrămoiu. 

Vor o piaţă a lor

Agricultorii din Băleşti trag speranţe că şi anul acesta vor putea să-şi vândă legumele în târgul Litovoi, închis pentru că funcţiona fără autorizaţie. Oamenii spun că în Piaţa Centrală este greu să-şi vândă marfa, explicând că parcarea este privată şi că mulţi dintre clienţi evită zona. Unii legumicultori din Băleşti şi-ar dori să aibă o piaţă a lor.

Vizualizări: 3,890

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: