Un divorţ, doi taţi şi un copil de două luni fără identitate

Un copil adus pe lume în luna septembrie a acestui an la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu încă nu are identitate. Asta pentru că cea care i-a dat naştere nu a vrut să semneze certificatul constatator în baza căruia se emite certificatul de naştere. Femeia motivează gestul său prin faptul că cel care va fi trecut de autorităţi ca tată în certificatul de naştere este fostul său soţ şi nu bărbatul cu care l-a făcut pe cel mic. Deşi femeia a divorţat de soţul său înainte ca micuţul să fie adus pe lume, reprezentanţii Spitalului spun că cel mic a fost conceput în perioada în care era căsătorită, iar legea spune explicit că soţul trebuie să figureze ca tată şi că cel biologic va putea fi pus în drepturi numai pe calea instanţei.

Mioara Mihaela Motcă în vârstă de 25 ani din Codlea, judeţul Braşov, a adus pe lume un băieţel perfect sănătos în data de 18 septembrie. Tatăl micuţului, Daniel Ioniţă, este din Dobriţa, acolo unde şi locuieşte împreună cu cel mic şi masa sa. Atunci când a trebuit să perfecteze actele celui mic, mama şi tatăl biologic s-au opus pentru că, spun ei, nu sunt de acord ca în certificatul de naştere să figureze fostul soţ al femeii de care a divorţat în luna august a acestui an. Aşa se face că cel mic, care are acum aproape două luni, încă nu a căpătat identitate. Mihaela s-a prezentat ieri la Spitalul Judeţean din Târgu Jiu însoţită de un avocat în speranţa că va reuşi să convingă responsabilii de la spital să-l treacă ca tată pe concubinul său, care şi-ar dori acest lucru. Mai mult, tânăra spune că de când au apărut aceste probleme nu se mai înţelege cu tatăl biologic al micuţului, acesta nedorind ca fiul său să figureze pe numele altui bărbat. “Nu pot să-l trec pe tatălui natural al copilului, ci pe cel al fostului meu soţ, care este din Braşov. Spun că eram căsătorită şi că trebuia să treacă de la divorţ 180 de zile. Nici fostul soţ nu doreşte ca cel mic să fie trecut pe numele lui. Are familia lui. Nu am ce face, îl trec pe capul lui şi când o să am bani îl dau în judecată şi îl trec pe numele tatălui natural cu care am stabilit să ne căsătorim. Cu treaba asta, totul s-a răcit între noi, nu mai prea vrea să se căsătorească. A zis că nu trece copilul lui pe capul altuia”, a spus Mioara Mihaela Motcă, mama celui mic. 

Mihaela mai are o fetiţă de 8 ani care e la primul soţ şi o alta de 1 an şi 5 luni, dintr-o altă relaţie, recunoscută tot de fostul soţ. Numai fetiţa cea mică se află în grija mamei.

Trebuie să respecte legea

Reprezentanţii spitalului spun că nu fac decât să respecte legea, care spune că atâta timp cât cel mic s-a născut în perioada în care femeia era căsătorită cel mic trebuie să fie trecut pe numele soţului. “I-am explicat doamnei că nu se poate face certificatul constatator al copilului decât pe numele fostului soţ pentru că asta este legislaţia, în codul familiei este stipulat că trebuie să treacă 180 de zile de la momentul conceperii copilului. Era căsătorită în momentul conceperii. Dacă în ziua în care încheia divorţul mergea la starea civilă şi punea actele şi se căsătorea nu mai era nicio problemă”, a spus Corina Măruţoiu, asistent social în cadrul spitalului.    

După întocmirea certificatului, tatăl biologic al copilului sau fostul soţ pot intenta acţiune în tăgada paternităţii pentru a se demonstra cine este tatăl biologic al copilului.

Vizualizări: 1,593

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: