Creşte indemnizaţia pentru copilul în plasament

Finalul de an aduce o creştere semnificativă la indemnizaţia copilului în plasament. Cuantumul acestei indemnizaţii va creşte de la 97 de lei la 600 de lei, anunţă reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Majorarea are loc începând cu 1 decembrie 2014.

Copiii care au părinţii plecaţi în străinătate şi au fost lăsaţi în grija bunicilor sau în grija altor membri ai familiei vor primi de la 1 decembrie 2014 o indemnizaţie mult mai mare ca până acum, de 600 lei. Reprezentanţii DGASPC Gorj spun că această măsură încurajează plasamentul familial. „Cu 600 de lei încurajăm plasamentul familial şi, în defavoarea noastră, o parte din copii o să părăsească sistemul rezidenţial şi vor pleca la familii. Pe de altă parte, familiile în care sunt plasaţi copiii vor fi verificate periodic de reprezentanţii DGASPC pentru a justifica cheltuielile”, a declarat Dumitru Cotruna, directorul DGASPC Gorj.

În momentul de faţă, copiii care au părinţii plecaţi în străinătate beneficiază lunar de o indemnizaţie de 97 lei. Reprezentanţii DGASPC Gorj spun că suma era prea mică pentru nevoile unui astfel de copil. „Bunicii care au astfel de copii în grijă se descurcau foarte greu cu banii ăştia, pentru că noi cheltuim cu un copil din sistem între 1.500 şi 1.800 lei pe lună. În momentul de faţă noi avem 300 de copii în plasament familial care vor beneficia de măsura aceasta. Banii vor fi plătiţi prin Agenţia de Prestaţii Sociale în baza rapoartelor făcute de colegii din DGASPC Gorj”, a declarat Dumitru Cotruna, directorul DGASPC Gorj.

În momentul de faţă, în judeţul Gorj sunt 1.315 copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia, sunt 396 de copii cu ambii părinţi plecaţi în străinătate, 727 de copii au un singur părinte plecat în străinătate şi 192 de copii cu un părinte unic susţinător plecat în străinătate. 

Vizualizări: 952

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: