Un expropriat de pe centură ameninţă cu CEDO

Zeci de expropriați care au case sau terenuri pe traseul variantei de ocolire din municipiul Târgu Jiu au chemat Compania de Drumuri în instanță, fiind nemulțumiți de sumele pe care le oferă statul drept despăgubire. În timp ce unii obțin sume importante de bani pe locuințe sau suprafețe de teren, alții primesc vești proaste din partea instanțelor de judecată. Unul dintre expropriați amenință că va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru a-și căuta dreptatea.

Câteva zeci de persoane care dețin imobile în zona noii variante de ocolire s-au îndreptat, în instanță, împotriva Companiei Națională de Autostrăzi și Infrastructură Rutieră (CNAIR) din România. Pentru asta, CNAIR are contract cu o firmă de avocatură. „Compania are un contract cu o casă de avocatură legat de această variantă de ocolire. La acești avocați merg oamenii care nu sunt mulțumiți de sume. Unde apar probleme legate de refuzul proprietarilor de a permite accesul constructorului în teren, avem 12 procese. Celelalte, pe sume, sunt câteva zeci. Instanța de la Craiova ne-a dat câștig de cauză în privința terenului din strada Ana Ipătescu. La Târgu Jiu, domnul Ilie Dodescu câștigase procesul, în primă fază. Noi l-am contactat pe proprietar. Acesta ne-a anunțat că nu ne va permite accesul pentru că vrea să meargă la CEDO”, a declarat Cristi Tudor, reprezentant al Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu.

„Nu au am primit niciun ban”

Ilie Dodescu, cel care deține aproape un hectar de teren în zona Ana Ipătescu, se simte nedreptățit: „Decizia este definitivă. Aștept motivarea sentinței și după aceea voi face o plângere la CSM. Este o sentință împotriva Constituției României, pentru că nu se respectă dreptul la proprietate. Proprietatea poate fi luată după o justă și prealabilă despăgubire. Eu nu au am primit niciun ban până la această dată. Tot eu plătesc impozit pentru această suprafață de aproape un hectar care este expropriată acum pentru interes public. Nu știu despre ce sumă este vorba. Nu s-a făcut evaluarea justă prevăzută de Legea 255. Acum, ei își vor putea efectua lucrările, dar împotriva legilor din România”.

Șantierele unde nu se mișcă un pai

Deși în câteva luni, centura ar trebui să fie gata, nu sunt șanse de izbândă. Există zone unde lucrările sunt blocate în instanță, iar constructorul nu poate înainta. Foarte puțin probabil ca varianta de ocolire să fie gata până la sfârșitul acestui an, așa cum se menționează în proiect.  „Mai suntem blocați de acea ordonanță președințială. Am fost șocați de această decizie. s-a dat oprirea lucrărilor pe un teren al statului român. La Craiova, am câștigat procesul, dar proprietarul a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde termenele sunt alocate în luni sau chiar ani. Noi sperăm că, până la urmă, în urma planului parcelar pe care îl vom primi de la Primăria Târgu Jiu, să putem veni cu un act nou și să reluăm lucrările din acea zonă”, a mai explicat Cristi Tudor.

Trei case demolate

Pe traseul centurii, au fost demolate deja trei locuințe. Urmează alte două în curând. Proprietarii au fost despăgubiți și au predat casele, după cum a declarat Cristi Tudor: „Au început lucrările de demolare la o altă casă din zona Bălești. Mai avem alte două locuințe care vor fi demolate. Proprietarii au contestat sumele în instanță și au obținut sume de care sunt mulțumiți acum”.

Dacă centura nu va fi gata până în toamna acestui an, există riscul ca municipalitatea să piardă fondurile europene și să fie nevoită să continue lucrările cu bani din vistieria Primăriei Târgu Jiu. Pentru realizarea centurii, au fost alocate 34 de milioane de euro. Finantarea este asigurata in proportie de 85% din fonduri europene şi 15% de la bugetul de stat.

Galerie foto





Vizualizări: 4,683

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: