Un film trucat pentru arestarea lui Ionel Manţog?

„Dacă găseam fracturi pe craniu, doi oameni ar fi fost arestaţi astăzi”, au spus neoficial anchetatorii jurnaliştilor după deshumarea care a avut loc joi la cimitirul Lupoaia şi care urmărea să afle dacă certificatul medico-legal de constatare a decesului lui Constantin Frăţilă a fost corect. Este vorba de pacientul care a murit după ce ambulanţa în care se afla a fost lovită în toamna anului trecut de autoturismul lui Ionel Manţog. Deshumarea a avut loc la decizia procurorului, în baza unui film primit de la o jurnalistă în care ar fi fost cadavrul lui Frăţilă care ar fi avut capul crăpat, fapt care s-a dovedit fals. Apare firesc întrebarea dacă nu cumva deshumarea a avut loc în baza unui film trucat şi a unei manipulări crase a organelor de anchetă. Riscă cineva să răspundă penal pentru asta?

Cadavrul lui Constantin Frăţilă, bărbatul care era în ambulanţa lovită anul trecut de un autoturism condus de Ionel Manţog, a fost deshumat joia trecută, după ce procurorul de caz a primit un film din care ar fi rezultat că bărbatul avea capul spart. Deshumarea a scos la iveală faptul că pe craniul celui decedat nu era nici măcar o fisură, cu atât mai puţin o fractură, ceea ce a eliminat suspiciunile că raportul medico-legal ar fi fost falsificat. Dacă suspiciunile se adevereau, procurorii pregătiseră cătuşele pentru medicul care a făcut autopsia Claudia Beldean şi pentru Ionel Manţog.

După ce rezultatul deshumării a infirmat suspiciunile, au apărut mai multe întrebări legate de provenienţa filmuleţului, de veridicitatea lui şi de modul cum a ajuns acesta la procuror.

Jurnalista, procurorul şi gaura covrigului

„Ştiam de existenţa filmuleţului şi mă aşteptam să se ajungă la deshumare. A fost o sesizare de presă, am primit filmul de la o jurnalistă care a crezut că a descoperit gaura de la covrig”, a spus zâmbind procurorul de caz, Gheorghe Covei, după reînhumarea cadavrului lui Constantin Frăţilă. Întrebat de jurnalişti dacă „e vorba de Mladin?”, procurorul a confirmat. De altfel, filmuleţul de circa 15 secunde a fost postat pe site-ul unui ziar local, Gorjeanul, care îi aparţine lui Bebe Ionică, vicepreşedinte al PSD Gorj, cel care recent a luat în franciză postul de televiziune Antena 1 Târgu Jiu.

Covei a făcut referirile la provenienţa filmului după ce anchetatorii au constatat că fractura craniană nu s-a confirmat, iar jurnaliştii au început să întrebe în ce măsură au fost indicii temeinice care să justifice deshumarea, câtă vreme familia celui decedat a spus că cel din imagine nu este Frăţilă, iar la Serviciul de Medicină Legală erau fotografiile făcute înainte şi în timpul autopsiei, din care ar fi rezultat clar că victima nu avea „o gaură în cap”, cum susţineau înainte de deshumare anchetatorii şi unii jurnalişti.

Aldescu: „Are cineva vreo dovadă că imaginile sunt filmate de mine?”

Printre jurnaliştii participanţi la deshumare a circulat varianta potrivit căreia filmul ar fi fost realizat de Cristi Aldescu, şofer pe ambulanţă, mai cunoscut în calitatea lui de lider sindical. Ulterior, acesta ar fi ajuns la Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, care l-ar fi arătat unui grup de lideri PSD, printre care Victor Ponta, iar mai departe, prin intermediul presei, a ajuns la procuror. Covei a confirmat jurnaliştilor doar faptul că filmul a fost realizat de un cadru medical.

Întrebat dacă el este autorul filmării, Cristi Aldescu a fost mai întâi surprins, după care a negat: ,,Ce aţi spus? Cine a spus asta? Ce am făcut eu? De unde aveţi informaţiile astea? Cine vehiculează asta e problema lui. Are cineva vreo dovadă că sunt filmate de mine? Nu ştiu aşa ceva. Nu e adevărat. Cine ştie ce şi cum?”, a fost răspunsul lui Cristi Aldescu, liderul Sindicatului Ambulanţa.

Ponta s-a jurat că nu se lasă până nu îl vede pe Manţog arestat

Potrivit ziarului Gorj Domino, vizionarea casetei în biroul lui Călinoiu ar fi avut loc acum câteva luni, chiar înaintea şedinţei de alegeri de la PSD Gorj, când de altfel Ponta le-a cerut celor câteva sute de pesedişti prezenţi în sală să ţină un moment de reculegere. Iată discursul prin care Victor Ponta a promis de faţă cu sute de oameni că nu se va lăsa până când nu îl va vedea pe Ionel Manţog arestat: „Vreau să vă fac cadou o promisiune şi un legământ. Indiferent cât va dura şi indiferent în ce funcţie voi fi, nu voi ceda niciodată şi voi dori ca Manţog şi toţi ai lui să plătească pentru ce au făcut. Să ajungă în închisoare, să dea înapoi banii pe care i-au furat şi dacă vreodată o să mă vedeţi că uit lucrul acesta, vă rog să mă trageţi de mânecă. (…) Vreau ca oamenii ăştia să ştie că laţul se strânge. Şi vreau să vă rog şi vreau să înţelegeţi că nu e ceva patetic, dar parcă toată lumea uită prea uşor, vreau să vă rog pe toţi să ţineţi un moment de reculegere pentru omul pe care anul trecut Manţog l-a omorât în accidentul de maşină”. Pe principiul maimuţei, Ion Călinoiu, a imitat şi el gestul şefului său într-o emisiune televizată încercând să ţină un moment de reculegere, însă a fost pus la punct de moderatoare.

Călinoiu: „Dacă aveam filmul, îl dădeam imediat”

La şedinţa de Consiliul Judeţean care a avut loc vineri, adică în ziua următoare deshumării, consilierul judeţean Ionel Manţog a făcut unele remarci cu privire la „casete cu capete sparte” care ar fi fost vizionate în biroul lui Călinoiu. „Domnule Călinoiu, nu vă mai uitaţi în birou la filme cu capete sparte, că eu bănuiam că vă uitaţi la altfel de filme şi era mai bine şi pentru dumneavoastră că eraţi mai relaxat, şi pentru judeţul ăsta că era mai liniştit”, a spus Manţog. Acesta a mai avut un mesaj şi pentru pesediştii care au jucat în scena de prost gust privind momentul de reculegere cerut de Ponta: „Domnilor colegi de la PSD, atunci când v-aţi ridicat în picioare la chemarea lui Che Guevara aţi căzut într-un ridicol şi într-o abjecţie absolute. Am ţinut să vă spun în faţă lucrul acesta”.

În replică, Ion Călinoiu a declarat presei că nu a văzut filmul: „Nu am văzut niciun film, dacă ar exista la mine l-aş scoate imediat. Am auzit că există. Dacă mă întreabă cineva, spun că ştiu că există, dar nu l-am văzut”.

Chiar dacă dovezile nu sunt clare, sunt indicii suficiente care să ateste că respectivul film, trucat sau nu, a ajuns la procuror prin intermediului politicienilor PSD şi al ziarelor patronate de aceştia.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: