Zece persoane, anchetate de DNA în dosarul dispariţiei cărbunelui la Motru

Nu mai puţin de 10 angajaţi din cadrul Exploatării Miniere Motru, din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia sunt urmăriţi penal în dosarul care vizează presupusa dispariţie a unei mari cantităţi de cărbune, după cum susţin surse judiciare implicate în anchetă. Daniel burlan, directorul SNLO, a declarat că acesta este mersul anchetei, însă s-a demonstrat că nu a dispărut această cantitate de cărbune.

Dosarul este instrumentat de Biroul Teritorial Târgu Jiu al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce primele cercetări au fost efectuate de Garda Financiară şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Ancheta a început după ce reprezentanţi ai Exploatării Miniere au constatat anul trecut că, „pe hârtie”, exista mult mai mult cărbune decât cel din depozitele carierelor Lupoaia şi Roşiuţa, în condiţiile în care minerii erau oricum trimişi acasă în şomaj tehnic pentru supraproducţie de lignit.

Conform surselor citate, în perioada 2006-2009, din depozitele respective ar fi dispărut 2,5 milioane tone cărbune, cantitate pe care conducerea SNLO a contestat-o, directorul general Daniel Burlan apreciind în declaraţia dată la dosar că din depozite ar lipsi 150.000 de tone, cantitatea de 2,5 milioane tone depăşind cu mult capacitatea depozitelor. Cantitatea exactă care lipseşte din depozite ar urma să fie stabilită prin expertize de specialitate, conform anchetatorilor.

Persoanele pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale provin de la cele două cariere din ale căror depozite ar lipsi cărbunele respectiv. Fostul director al Exploatării Miniere Motru, Vasile Creţan, şi adjunctul său, Ion Dobriţoiu, sunt cercetaţi alături de 8 subordonaţi, Creţan candidând în toamna anului 2008 din partea PNL pentru un post de senator de Gorj. Printre celelalte opt persoane anchetate se află şi Florin Gheorghescu, fost candidat PNL pentru un post de deputat, dar şi ingineri în minerit şi specialişti topografi. Toate cele 10 persoane sunt acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual. Pe lista respectivă se mai găsesc Ion Ghica, şef de carieră la Lupoaia, Adrian Călianu, Lidia Alecu, Gigel Jianu, Dănuţ Dumitru Cupă, dar şi Marinela Sperlea. Expertiza topografică realizată până acum a relevat că raportările făcute la dispecerat cu privire la cantităţile exploatate nu corespund cu evidenţele contabile ale depozitelor de cărbune, depozite care oricum nu puteau adăposti cantităţi atât de mari.

Burlan: Dispariţia cărbunelui nu se confirmă

Daniel Burlan, directorul SNLO, a prezentat acum câteva săptămâni raportul controlului şi spune că presupusul furt de cărbune a fost numai o greşeală a comisarilor Gărzii Financiare, care au întocmit nişte acte de lucru şi nu au efectuat măsurători topografice. “A sosit expertiza tehnică. Nu s-a confirmat dispariţia celor două milioane cinci sute de tone. Arată că acea cantitate care a fost raportată, a fost exploatată. Producţia a fost la nivelul cantităţilor raportate“,  a declarat directorul SNLO.

Povestea presupusului furt de lignit a pornit chiar de la o constatare a conducerii Exploatării Miniere de Carieră Motru, potrivit căreia cantităţile de cărbune din depozitele carierelor Roşiuţa şi Lupoaia sunt mai mici decât apare în acte. Conducerea SNLO a dispus în luna iunie a acestui an o comisie care să verifice aspectele semnalate şi a constatat o diferenţă de stoc de 104.000 de tone în depozitul de la Lupoaia şi 46.000 de tone în depozitul Carierei Roşiuţa. În urma anchetei interne a SNLO a rezultat că diferenţele au fost cauzate de raportări eronate, astfel că au fost luate măsuri disciplinare cu persoanele găsite vinovate, spune Daniel Burlan. În paralel, poliţia a început o anchetă pentru care a solicitat sprijinul Gărzii Financiare. Potrivit lui Daniel Burlan, prima notă de constatare a celor de la Garda Financiară a avut concluzii similare cu cele ale comisiei interne a SNLO. După care, lucrurile au luat o întorsătură bruscă. Burlan spune că în mod normal, cantităţile de cărbune şi de steril extrase se calculează prin măsurători topografice care se fac lunar. În loc să facă asta, cei de la GF Gorj au luat registrele de evidenţă de la dispeceratele de carieră şi au calculat câte ore au lucrat respectivele utilaje în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 iunie 2009. Au înmulţit respectivele ore cu o productivitate medie de 1.000 de tone/oră şi au constatat un plus de producţie care nu a fost raportată şi implicit nu se regăseşte în stocuri. Acest plus de producţie ar fi de 2.235.000 de tone de cărbune, care în bani ar însemna circa 145 milioane de RON. La această sumă, comisarii au mai calculat şi impozite aferente de 56 de milioane de RON.

„Este mersul anchetei şi este vorba despre persoanele care au semnat documente, ei trebuie să dea declaraţii, însă nu este nicio problemă. Expertiza tehnică, prin măsurătorile topografice nu a confirmat dispariţia cărbunelui Daniel Burlan, directorul SNLO

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: