Premiat la olimpiadele naţionale, picat la bac

A obţinut ani la rând premii la olimpiadele naţionale, dar a picat examenul de bacalaureat. Deşi a primit trei ani la rând două menţiuni şi un premiu II la olimpiadele tehnice, elevul Răzvan Ştefănoiu de la Grupul Şcolar „Ion Mincu” din Târgu Jiu nu a reuşit să ia notă de trecere la matematică. Deşi cu premiul II, obţinut la naţională are asigurat un loc la facultate, acesta nu poate să meargă la facultate din cauză că a fost respins la bacalaureat. Mai are o şansă în luna august, când se va organiza o sesiune specială a acestui examen. Elevul s-a străduit şi acum, după cum spune, dar nu a fost cu noroc.

Deşi în liceu urmat profilul Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii, Răzvan spune că la bacalaureat  nu a susţinut nicio probă specifică acestei specializări. A susţinut însă probe scrise la limba română, materie la care a luat nota 5.00, la chimie, unde a obţinut nota 7.05 şi la matematică, unde a primit nota 3.5. „Am aflat abia în luna decembrie sau ianuarie că vom susţine examen la aceste materii. Dacă era o disciplină din profilul meu, la care am şi primit premii la olimpiade, precum Tehnician instalator aş fi luat cu siguranţă examenul. A fost şi foarte greu faţă de alţi ani”, spune Răzvan. Deşi media din timpul anilor la matematică era de 8.00, Răzvan nu a reuşit să obţină mai mult de 3.5 la examen. „Cu matematica stau puţin mai prost. Dacă susţineam o probă din  profilul meu era altceva. Subiectele au fost destul de grele la matematică, eu m-am strofocat, dar nu am avut cum să reuşesc. E cam mică nota, dar asta e. Nici la română nu m-am descurcat foarte bine. Am caracterizat un basm cult în loc să tratez ce îmi cerea subiectul”, mai afirmă Răzvan.

S-a înscris la sesiunea din toamnă

Acum elevul îşi pune speranţa în sesiunea de bacalaureat din toamnă. Acesta riscă să-şi piardă locul la facultate pentru că nu a reuşit să obţină notă de trecere la examen. Nu a contestat notele mici obţinute, ci s-a înscris pentru următoarea sesiune. „Nu am depus contestaţie, ci m-am înscris pentru sesiunea din luna august. Voi susţine din nou examen la română şi la matematică. Locul la facultate în am asigurat, numai să trec de acest examen. Vreau să urmez Politehnica din Timişoara, specializarea Construcţii şi instalaţii”, mai adaugă elevul.

Răzvan Ştefănoiu a obţinut timp de trei ani premii la olimpiada naţională pe discipline tehnice. Cu premiul II câştigat în acest an la faza naţională acesta poate intra la facultate fără examen. De asemenea, la faza naţională din 2008, la olimpiada de tehnică şi proiectare în construcţii Răzvan Ştefănoiu a obţinut menţiune, iar în 2009 tot menţiune la aceeaşi olimpiadă care s-a desfăşurat în Zalău.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: