SNLO plăteşte cu aceeaşi monedă: a blocat conturile CET-urilor datornice

Conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) a acţionat pentru debolcarea conturilor şi în acelaşi timp a trecut la executare silită către unităţile care au datorii către SNLO. Dacă acţiunea va avea efectul scontat, societatea va trebui să îşi plătească datoriile în maxim 6 luni.

Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, speră ca cererea de suspendare a blocajului să fie rezolvată. În acest caz SNLO va trebui să îşi achite datoriile către stat în maxim 6 luni. “Am făcut documentaţia de suspendare. A doua cale de atac este o contestaţie la Judecătorie. Am înţeles de la directorul administraţiei fiscale că se va rezolva suspendarea pe 6 luni“, a declarat Daniel Burlan, directorul SNLO.

UATAA Motru nu va mai fi favorizată de SNLO

Conturile SNLO au fost blocate după săptămâna trecută la „iniţiativa“ preşedintelui Consiliului Judeţean şi primarului din Motru, Dorin Hanu, cel din urmă fiind supărat că societatea are mari datorii la instituţie. Curios este că datoriile primăriei Motru prin Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă Motru (UATAA) sunt duble, SNLO livrând cărbune fără să primească bani de mai multe luni. Datoriile UATAA către SNLO trec de 100 de milioane de lei, iar preţul de achiziţionare a cărbunelui este mult mai mic faţă de alte unităţi. “UATAA Motru fiind uzina care asigură agent termic şi apă caldă pentru populaţia municipiului Motru, care în mare parte sunt salariaţi ai noştri, am convenit un preţ la nivelul preţului de producţie al unităţilor din zona Motru. Este un preţ mai mic decât celelalte CET-uri, dar în urma acestor demersuri făcute de administraţia fiscală ne vom repoziţiona şi vom renegocia preţul. Există clauze contractuale, ca atunci când nu se încasează să reziliem contractul. Probabil vom renegocia preţul“, a declarat directorul general al SNLO. Deşi Daniel Burlan spune că blocarea conturile survine în urma presiunilor preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, primarul de la Motru, Dorin Hanu spune că nu a fost nicio întâlnire de acest gen. “Eu nu m-am întâlnit cu nimeni. Am vorbit la telefon cu directorul SNLO, i-am cerut să facă plata, a spus că nu poate şi atunci l-am sunat pe domnul Călinoiu să îmi ofere sprijin în acest sens. Asta a fost tot“, spune Dorin Hanu. Călinoiu a recunoscut că a solicitat blocarea conturilor SNLO, din pricina datoriei amintite.

CET-urile Arad şi Braşov, pe lista neagră a SNLO

În aceste condiţii, SNLO a recurs la rândul ei la blocarea conturilor UATAA Motru şi cel mai probabil va fi reziliat actualul contract pentru renegocierea preţului de achiziţionare a cărbunelui. “Avem hotărâre judecătorească  la trei beneficiari. Este vorba de UATAA Motru, Arad şi Braşov. Am pus şi noi executare pe conturi. Trebuia să tratăm la fel beneficiarii, cum ne tratează alţii pe noi, mai ales că toate CET-urile aparţin administraţiilor locale“, a explicat Burlan.

Curios este însă faptul că directorul UATAA Motru spune că are deja conturile blocate de 3 ani de Direcţia Generală a Finanţelor Publice, pentru o datorie de 30 de miliarde. “Pe noi nu mai afectează o blocare de conturi, pentru că oricum le avem blocate de trei ani de Direcţia Finanţelor Publice“, a declarat Ilie Schinteie, director UATAA Motru.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: