Un fost deţinut politic acuză poliţia de hărţuire

Constantin Ţăpuş din Târgu Jiu a fost deţinut în anii ’80 din cauza opiniilor politice, fiind permanent hărţuit de fosta Securitate. După aproape trei decenii, a fost nevoit să retrăiască o experienţă dureroasă. Vineri, 24 aprilie, dimineaţa, Ţăpuş s-a trezit la uşă cu trei poliţişti. A crezut că vin să îi aducă o citaţie, pentru că Ţăpuş i-a făcut plângere penală unui ofiţer de la Combaterea Crimei Organizare Gorj. În loc de asta, s-a trezit cu invitaţia „Luaţi aparatul de fotografiat şi mergeţi cu noi la poliţie, sunteţi acuzat de furt”.

În decembrie anul trecut, de Ziua Naţională, doi gorjeni – Constantin Ţăpuş şi Vasile Nicolescu – au simţit nevoia să expună într-unul din cele mai „roşii” judeţe ale ţării afişe cu preşedintele proaspăt ales, Klaus Iohannis. Instantaneu, s-a produs un gol în jurul lor, târgujienii făcând pasul înapoi. Gestul venea după o campanie electorală în care nu era foarte comod să fii altfel decât „roşu”. În câteva minute lumea s-a relaxat şi a revenit la normal. În spatele lui Ţăpuş a apărut însă Daniel Răduţoiu, ofiţer DIICOT. Fostul deţinut politic a aflat dintr-un ziar local că este posibil să fi fost supravegheat, ca urmare a gestului său de a expune afişele cu Iohannis, aşa că a cerut organelor de cercetare să verifice dacă a fost vorba de o acţiune de poliţie politică.

Ţăpuş a trimis un memoriu şi preşedintelui Iohannis, dar a făcut şi plângere la DIICOT, structura centrală. Acum câteva zile a aflat că a fost deschis dosarul de cercetare penală 1759/P/2015, pentru cercetarea acestei poveşti.

„Nu avea cine să mă acuze pe mine furt”

Ţăpuş aştepta dintr-un moment în altul să fie citat pentru a da declaraţii ca reclamant, aşa că nu a fost foarte surprins vineri, când i-a bătut poliţia la uşă. S-a mirat totuşi că vin trei poliţişti cu o banală citaţie. Surpriza nu s-a lăsat însă aşteptată. „Aveţi aparat de fotografiat?”, a fost întrebat Ţăpuş de către poliţişti, unul dintre ei recomandându-se ca fiind Grigorescu. „Vă rugăm să îl luaţi la dvs. şi să veniţi cu noi la poliţie. Sunteţi acuzat de furt”, i-au mai transmis oamenii legii. După ce şi-a revenit din uluire, Ţăpuş a cerut să vadă plângerea ori o citaţie, ceva, dar poliţiştii veniseră doar cu vorbele la ei. „Îmi aduceţi invitaţie scrisă şi vin”, a spus Ţăpuş, supărat că poliţia din 2015 încă mai seamănă pe alocuri cu Miliţia şi Securitatea. Poliţiştii au îndulcit tonul, vă rugăm să veniţi cu noi, vă aducem noi înapoi. Au fost nevoiţi să plece după refuzul lui Ţăpuş, iar după o jumătate de oră au revenit cu o citaţie, în care Ţăpuş este invitat să se prezinte la Poliţia Municipală Tg Jiu miercuri, 29 aprilie, în calitate de „reclamat” în dosarul nr. „liniuţă”, în cauza privind infracţiunea „liniuţă”.

Constantin Ţăpuş exclude posibilitatea să îl fi reclamat cineva de furt. Acesta ne-a pus la dispoziţie documentele cu care a cumpărat aparatul foto în anul 2010, din fericire pentru el păstrând factura. „La început am crezut că a fost o eroare, că nu avea cine să mă reclame pe mine de furt sau de orice altceva, dar după ce au revenit cu acea citaţie, mi-am dat seama că e rea intenţie. La plecare chiar mi-au spus: lasă, că o să ne mai întâlnim noi. Ce înseamnă asta în jargonul poliţiei? Cred că înscenarea asta are legătură cu faptul că a fost deschis dosar penal ofiţerului care m-a filat ca pe un terorist”, a spus Ţăpuş, căruia nu i se pare normal să nu i se spună concret în citaţie pentru ce a fost citat.

Fostul deţinut politic spune că se simte hărţuit la fel ca pe vremea lui Ceauşescu. Poliţia a confirmat însă că există o plângere pe numele lui Ţăpuş, dar a precizat că nu poate oferi mai multe detalii înainte de audierea părţilor.

citatie

Vizualizări: 519

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: