Un gorjean înghite, în fiecare lună, medicamente de 20.000 de euro 

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Gorj cheltuieşte sume importante de bani cu medicamentele pentru bolnavii care suferă de boli rare. Numai pentru un singur gorjean care are boala Hunter, statul decontează, lunar, pastile în valoare de 100 de mii de lei. În total, sunt zece gorjeni care suferă de boli rare.

La nivelul judeţului Gorj, în evidenţele CAS sunt copii şi adulţi care figurează ca suferind de boli rare. Zece astfel de cazuri sunt monitorizate de medici. „Noi avem adulţi şi copii care suferă de boli rare. Sunt zece cazuri. Spre exemplu, avem un caz care suferă de boala Hunter. Numai pentru acest caz, CAS alocă, în fiecare lună, câte 100 de mii de lei. Tratamentul se face prin farmacia cu circuit închis a Spitalului Judeţean din Târgu Jiu. Mai sunt gorjeni care suferă de imunodeficienţă primară, mucoviscidoză, avem copii şi adulţi diagnosticaţi cu scleroză. Pentru anul 2018 avem un buget de 1.116.820 de lei numai pentru aceste boli rare”, a declarat Daniel Şurlea, preşedintele CAS Gorj.

Sumele au crescut şi pentru bolnavii de cancer sau diabet. „Cazurile de diabet, de exemplu, cresc de la o lună la alta. Noi avem bani mai mulţi pentru medicamente cu fiecare lună. Chiar m-a îngrijorat această situaţie şi am dispus o verificare cu medicul de la noi, de la CAS. Am ajuns la concluzia că nu este nimic în neregulă, ci că au crescut cazurile. Sunt mai mulţi bolnavi de diabet. Am verificat şi medicii care au prescris reţete. Avem 10 miliarde de lei (n.r. lei vechi) pentru bolnavii cu diabet şi alte 70 de miliarde (n.r. lei vechi) pentru oncologie”, a mai explicat Şurlea.

Vizualizări: 2,444

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: