Un nor toxic ajunge duminică în România

Norul de fum toxic generat de vulcanul din La Palma va ajunge duminică și în România. O cantitate mare de dioxid de sulf a fost generată prin erupția vulcanului.

"Pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar, timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă", a declarat presei centrale Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică.

"Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă", a mai explicat profesorul Silviu Gurlui.

La Palma, cu numele complet „San Miguel de la Palma”, este cea mai de nord-vest insulă dintre insulele mari ale arhipelagului „Insulele Canare” din Oceanul Atlantic. Vulcanul s-a trezit după o jumătate de secol. Lava a acoperit sute de case și mari suprafețe de teren.

Premierul spaniol, care se află de aproape o săptămână în zonă, a promis “măsuri imediate” pentru cei afectaţi. Cabinetul se va reuni marţi pentru a pune la punct un plan de reconstrucţie.

Pedro Sánchez, premierul Spaniei: “Consiliul de miniştri urmează să aprobe faptul că insula La Palma poate fi clasificată drept zonă calamitată. Acest lucru e necesar pentru a se putea lua o serie de măsuri, astfel încât să le putem oferi un ajutor urgent locuitorilor afectați”.

Vulcanul Cumbre Vieja a erupt ultima dată acum 50 de ani. Oamenii de știință nu pot estima cât va mai fi activ craterul de aceasta dată.

Vizualizări: 3,506

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: