Un nou cartier prinde contur la margine de Târgu Jiu

Se lucrează de zor pe șantierul din Drăgoieni, acolo unde Complexul Energetic Oltenia construiește case pentru sinistrații din satul Seciurile, comuna gorjeană Roșia de Amaradia. Din  2013, de când au obținut în instanță acest lucru, zeci de familii așteaptă locuințe noi ridicate de companie la margine de Târgu Jiu. Construcția caselor au început abia anul trecut și vor mai trece câteva luni până când oamenii se vor putea muta acolo.

La multe locuințe abia s-a turnat temelia, la altele mai este nevoie doar de acoperiș. Sunt zeci de case care vor fi ridicate pentru sinistrații din satul Seciurile. Oamenii au obținut în instanță acest lucru în 2013 când magistrații au stabilit că excavările au dus la surparea terenurilor. Peste 130 de familii s-au ales cu locuințele distruse în 2006, însă nu toți sinistrații au dat în judecată compania. Cei 38 care și-au făcut curaj au avut câștig de cauză. Au obținut despăgubiri ori au reușit să oblige CEO să le construiască locuințe noi.

Compania a cumpărat un lot de case în localitatea Drăgoieni unde este deja șantier pentru că a demarat construirea caselor în primăvara anului trecut. „În primăvară, în 2018, au pus temelia la casa mea. Vor face o casă cu etaj cum este a mea, pe care mi-au distrus-o alunecările de teren și vor face și anexele pe care le-am avut. Eu dorm acum într-o cameră improvizată în curte, lângă casa mare pentru că în ea nu am curaj să intru. Dacă mai fuge pământul, pot să mor între pereți. Avem promisiunea că va fi gata locuința până la sfârșitul acestui an. Acum așteptăm să vedem dacă o și respectă, pentru că așteptăm de mulți ani. E groaznic să stai aici și să auzi cum vuiește pământul”, a spus unul dintre localnicii rămași fără locuință din cauza alunecărilor de teren.

În timp ce înaintează lucrările, oficialii companiei pregătesc deja documentația pentru a-i evacua pe sinistrații care și-au vândut casele, dar încă au rămas în ele. „Noi am stat de vorbă cu fiecare familie în parte. Am oferit ca variantă fie reconstrucţia în nişte loturi de case pe care noi le avem la dispoziţie, fie să le cumpărăm respectivele imobile. Unii dintre ei au acceptat preţul pe care noi l-am ofertat. Le-am făcut plata. Am încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu dumnealor”, a spus Ion Petroniu, directorul de Strategie Dezvoltare din cadrul companiei energetice.

Alți circa 100 de sinistrați afectați cer și ei despăgubiri companiei energetice. „Compania trebuie să grăbească lucrările dacă nu vrea să se trezească iar chemată în instanță. Sunt oameni care au cerut penalități la penalitățile de întârziere. Sunt cheltuieli care se fac și, dacă ar fi dat de la început banii oamenilor ori dacă se apucau de case din 2013, acum nu ar fi fost nevoiți să plătească atâția bani. Am fost și noi notificați că vor veni să evacueze oamenii de la Seciurile pentru că le-au plătit despăgubirile. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla. Mai sunt încă 94 de procese pe rol în aceeași cauză”, a explicat și primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Galerie foto




Vizualizări: 3,837

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: