Un primar acuză: DSV a decontat microciparea a sute de câini, fără să se fi întâmplat asta

Acuzații grave aduse de un primar din Gorj la adresa conducerii Direcției Sanitar-Veterinare (DSV) Gorj. Cosmin Pigui, primarul de la Peștișani, spune că autoritățile sanitar-veterinare ar fi plătit bani grei către medicul de circumscripție din localitate pentru microciparea a sute de câini din localitate, dar că, în realitate, această operațiune s-a realizat doar pe hârtie. ”Și eu am câini, n-a venit nimeni să îi microcipeze. Nici pe strada mea, nici pe uliță n-am auzit pe cineva că ar fi fost câinii microcipați”, a explicat primarul din Peștișani. De asemenea, spune că cei din conducerea DSV Gorj nu iau nici o măsură cu medicul de circumscripție din localitate, care ar avea zero activitate la nivel de comună, deși încasează bani grei anual în baza contractului de concesiune.

Autoritățile locale din Peștișani spun că se străduiesc de la începutul anului să rezolve problema câinilor, cu sau fără stăpân, din localitate, dar că cei din conducerea DSV Gorj nu îi ajută. ”Nu avem parte de colaborarea la care ne așteptam din partea Direcției Sanitar Veterinare. Ne-am plimbat pe acolo, atât eu cât și viceprimarul, de la discuții că se ocupă, la a spune că, de fapt, trebuie să ne ocupăm noi. Avem medic veterinar în comună, dar, de fapt, nu avem. Există o firmă care are contract cu DSV, dar nu își face datoria. Ba, mai mult, am înțeles că ar fi încasat de la DSV contravaloarea a 800 de câini care au fost cipați, ceea ce în teren nu s-a întâmplat. Intenționăm să cipăm câinii din comună, să facem sterilizarea câinilor vagabonzi și sterilizarea câinilor a căror stăpâni acceptă, dar din lipsa colaborării cu DSV și prin lipsa efectivă a activității medicului veterinar nu reușim să finalizăm ce ne-am propus”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani.

Autoritățile spun că, din cauza inactivității medicului de la cabinetul veterinar din Peștișani, au scăzut efectivele de animale la nivel de localitate.

Director: Nu decontăm banii publici pe vorbe

Conducerea DSV Gorj neagă acuzațiile și spune că va demara un control pentru a verifica aspectele sesizate de primarul din Peștișani. ”Voi trimite luni o echipă de control să facă o anchetă acolo, în toată localitatea Peștișani. Noi verificăm când decontăm astfel de servicii, verificăm 5% din totalul animalelor vaccinate. Am verificat, avem notă de control. Nu decontăm banii publici pe vorbe. Dacă se confirmă ceea ce spune domnul primar, vom lua măsuri cu medicul veterinar de la nivelul circumscripției, vom rezilia contractul. Medicul are contract cu DSV și trebuie să-și facă treaba. Tot luni o să-l verificăm. Pentru că a fost sancționat acum circa o lună pentru nerealizarea programului. N-a făcut vaccinările, n-a făcut inspecțiile”, a declarat Nicolae Călescu, directorul DSV Gorj.

Amenda ar fi fost aplicată în urma verificărilor lunare efectuate de instituție la medicii concesionari.

Șeful DSV Gorj a comentat și referitor la spusele primarului Pigui, că nu ar colabora în rezolvarea problemei câinilor de la nivelul localității. ”Ce sprijin să găsească primarul dacă vorbește cu 3-4 medici? Trebuia să se ducă miercuri la un medic, să-i dea tarifele și să-i facă o ofertă de medicamente, că vor să-i prindă, să-i sterilizeze, să-i trateze. Eu am vorbit cu o clinică mobilă, ca să-i sterilizeze. Deci eu am vrut să-i ajut, dar dacă lucrează cu chestii din acestea, eu nu am nicio vină. Se rezolvă, dar trebuie să respectăm procedurile, nu se poate peste noapte. I-am explicat”, a comentat directorul DSV Gorj.

Vizualizări: 1,947

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: