Un oraș din România va avea cel mai mare parc din Europa

Primarul oraşului Buzău este decis să ducă la bun sfârșit un proiect uriaș și unic în țara noastră şi chiar şi în Europa. Procedurile au început deja, dar lucrările vor fi de durată, fiind nevoie de atragerea de fonduri de la UE.

Dacă totul va decurge conform planului, Buzăul va avea cel mai mare parc din Europa, detronând celebrul Tiergarten din Berlin.

De aproape cinci ani, Primăria Buzău încearcă să preia în proprietate întregul fond forestier din jurul orașului, de la Romsilva, Buzăul având una dintre dintre cele mai extinse păduri urbane din Europa, din care mai puțin de o zecime este amenajată ca parc.

Municipalitatea își dorește să transforme pădurea în cel mai mare pare parc-pădure din Uniunea Europeană. Zona împădurită din care face parte și Parcul Crâng este de aproape două ori mai mare decât Herăstrăul din București și de aproape zece ori mai mare decât Cișmigiul.

În prezent, doar zece hectare sunt amenajate pentru promenadă şi agrement, restul de circa 178 de hectare de pădure fiind străbătut doar de cărări din pământ, folosite de pădurarii de la Romsilva, care administrează fondul forestier.

„Cel mai devreme putem avea pădurea în primul trimestru al acestui an. Mai avem un singur aviz de la Ministerul Justiţiei, care e posibil chiar săptămâna asta să iasă. Apoi, avizarea intră în şedinţa de guvern. Putem să declanşăm apoi studiul pentru transformarea întregului Crâng în pădure parc şi de a crea acest proiect. Doi ani de zile avem la dispoziţie, dar noi vrem să-l scoatem mai devreme, ca să putem să-l finanţăm pe fonduri europene, prin PNRR”, a precizat  Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

După ce se va finaliza preluarea pădurii de la Romsilva, autoritățile vor începe procedurile de atragere de fonduri europene, banii urmând să fie folosiți pentru transformarea zonei în cel mai mare parc-pădure din Europa.

După împădurirea unei suprafeţe de circa zece hectare, pădurea parc din Buzău se va extinde suficient cât să o depăşească pe cea din Berlin, care este cea mai întinsă din Uniunea Europeană.

Vizualizări: 2,116

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: