Oraș subteran în Turcia care poate adăposti 10.000 de persoane

Unul dintre punctele de atracție ale Turciei pentru mii de turiști este zona din centrul ţării cu peisaje unice și formațiuni de rocă spectaculoase modelate și sculptate de natură. Zona este renumită și pentru orașele sale subterane din epoca medievală, fiecare putând să adăpostească și 10.000 persoane.

Cappadocia este una dintre cele mai frumoase regiuni ale Turciei. Aflată deasupra Câmpiilor Anatoliei din centrul Turciei, această regiune istorică este desemnată sit al Patrimoniului Mondial UNESCO și atrage mii de turiști în fiecare an. Mulți vin pentru o plimbare cu balonul cu aer cald pe măsură ce soarele răsare, pentru a vedea formațiunile stâncoase în toate formele și dimensiunile, denumite în mod sugestiv „hornurile zânelor”.

Natura a creat acest peisaj dar civilizațiile antice l-au transformat și l-au adaptat la propriul lor scop iar localnicii au muncit din greu pentru a păstra această istorie și culturile tradiționale.

Cappadocia este renumită pentru peșterile întortocheate și caverne naturale, dar mai ales pentru orașele sale subterane din epoca medievală. Când armatele de tâlhari soseau aici, mii de oameni fugeau și se ascundeau sub pământ, unde supraviețuiau chiar și luni de zile. Sub fiecare formatiune de roci din Cappadocia se afla si câte un oraș subteran, fiecare putând să adăpostească în jur de 10.000 de persoane. Cu 18 etaje și o adâncime de 85 de metri, Derinkuyu este unul dintre cele mai mari orașe subterane din Turcia.

Peșterile sunt împodobite cu lucrări de artă originale, iar frescele pictate în trecut au rămas în stare foarte bună. Ceea ce impresionează în aceste orașe peșteri este modul în care peisajul i-a modelat pe oamenii din Cappadocia, dar și cum l-au modelat și ei în ultimele milenii.

Una dintre cele mai frumoase construcţii este „Biserica Întunecată”, numită așa pentru că nu are ferestre. Dar acest lucru a făcut ca frescele din interior să rămână în stare foarte bună. Imaginile cu Iisus Hristos pe cruce și trădarea lui Iuda datează din secolul al XI-lea.

Râul Kizilirmak, care străbate frumosul oraș subteran Avanos, este un alt punct de atracție din Cappadocia. Acest râu și noroiul pe care îl produce au oferit generațiilor de meșteri un lut roșu deosebit, care a făcut Avanos faimos pentru ceramica sa.

Vizualizări: 1,081

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: