Un profesor din Franța, la o şcoală din Târgu Jiu. Ce face aici!

Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” din Târgu Jiu se bucură de prezența unui profesor francez venit în oraşul lui Brâncuşi cu o misiune extrem de importantă. Fabrice Tondeur este profesor de educație fizică în Franța, dar este și formator național și responsabil cu proiectele și parteneriatele internaționale. El compară sistemele de învățământ din mai multe țări europene, declarându-se extrem de încântat de cele văzute la școala din Târgu Jiu.

Legătura Școlii Gimnaziale „Sfântul Nicolae” din Târgu Jiu cu profesorul din Franța a început în urmă cu trei ani, când s-a vrut o colaborare pentru un proiect Comenius. Proiectul nu a primit finanțare, însă contactul a fost menținut până anul trecut, când Fabrice Tondeur a venit cu propunerea să fie găzduit de școala târgujiană într-un proiect Erasmus+, „Vers une pedagogie efficiente europeene”. „Este vorba despre o vizită de studiu în școala noastră, în cadrul unui proiect Erasmus, în care dumnealui își propune să analizeze diverse sisteme de învățământ din mai multe țări. A venit la noi prima dată și va merge la o școală din Alba Iulia pe învățământ special. Vrea să compare două sisteme de învățământ, sistemul de învățământ românesc în cele două variante. Putea să aleagă orice altă școală, ne-a ales pe noi și suntem foarte mândri și avem o ocazie extraordinară”, a spus Liliana Ciobanu, profesor de limba franceză la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae”.

Impresionat de politețea elevilor

După numai câteva zile petrecute la școala târgujiană, profesorul francez s-a declarat uimit de respectul și politețea elevilor târgujieni. „A fost chiar uimit de absolut tot, l-a impresionat mult respectul și politețea copiilor. Nu-și imagina că mai există undeva în Europa, a fost până acum și în Spania, Finlanda, Anglia, și nu a văzut atâta politețe din partea copiilor, adică să se ridice, să salute, să stea în picioare când răspund, lucruri pe care ei nu le mai au. La sfârșit, după ce va analiza tot ce și-a propus, vrea să realizeze un reportaj video cu imagini din școala noastră, dar și din școala de la Alba Iulia”, a mai spus profesorul Liliana Ciobanu.

Eficiență în predarea limbilor străine

Un alt aspect care l-a încântat pe francez a fost acela că elevii cunosc încă din gimnaziu mai multe limbi străine, ceea ce în Franța nu se prea întâlnește. „Consideră că avem o eficiență extraordinară în predarea limbilor străine și în felul în care copiii se exprimă în limba franceză și engleză. Ei nu prea reușesc în Franța, copiii lor de 14-15 ani abia se descurcă în limba engleză, consideră că franceza este suficientă și vrea să vadă cum reușim noi lucrul acesta”, a declarat Liliana Ciobanu, profesor de limba franceză și consilier educativ al Școlii „Sfântul Nicolae”.

Profesorul Fabrice Tondeur va rămâne la Școala Gimnazială „Sfântul Nicolae” din Târgu Jiu aproape două săptămâni. 

Vizualizări: 3,227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: