Un tânăr din Târgu Jiu a adus patiseria franceză în oraşul natal

Un tânăr de 27 de ani din Târgu Jiu vrea să dea lovitura cu o afacere ce nu a mai fost încercată la Târgu Jiu. Economist de profesie și cu o experiență de muncă în Franța, tânărul Iulius Francisc Morcoașe s-a gândit să aducă pe mesele gorjenilor patiseria franțuzească, renumită de altfel în toată lumea. Afacerea îi poartă numele, Patiseria Francisc fiind deschisă de doar două luni în Târgu Jiu. Patiseria este în zona Mozart.

Iulius Francisc Morcoaşe a locuit doi ani în capitala Franței unde a lucrat ca asistent manager la un supermarket Lidl. Încă de la început a fost fascinat de patiseria franțuzească, așa că nu a stat prea mult pe gânduri și a deschis la Târgu Jiu o patiserie în care vinde produse făcute după rețetele franțuzești vechi.

Patiseria Francisc, căși așa se numește afacerea, și-a deschis ușile de doar două luni, tânărul mărturisind că reușește la acest moment să-și acopere 90% din cheltuieli. ”Ideea o aveam mai demult. Inițial am vrut să fac o fabrică de pâine lângă oraş, dar am zis că este un proiect mult prea mare. Am zis să vin cu ceva nou pentru oraș, eu am și locuit în Franța mai mulți ani. Am locuit la Paris și aici mi-am propus să aduc tot ce ține de patiseria franceză. Mă bazez în principiu pe foietaj și mai puțin pe partea de cofetărie. Rețetele pe care le folosesc sunt printre cele mai vechi rețete”, mărturisește Francisc.

Atracția principală sunt croissantele cu unt, însă târgujienii sunt fascinați și de celebrele macarons, tartele cu fructe, brioșele cu mure. Prețurile, spune tânărul afacerist, sunt adaptate unui oraș de provincie. ”Avem croissant cu unt, avem pain aux raisin, un produs din foietaj, stafide și cremă de vanilie mai complexă, avem pain aux chocolat, foietaj cu ciocolată, pain suisse, foietaj cu cremă de vanilie și ciocolată, avem ștrudel cu mere reinventat, renumitele macarons, tartele cu fructe și eclerele. Mai fac special pentru cafea mini-croissant, pentru că cele mari nu se pretează. Încerc să combin cafeneaua cu patiseria, dar fac și distribuție, preiau comenzi. Am trei parteneri cu care lucrez deocamdată în oraș, am Aqua, am Mozzart și All Day”, a spus Iulius Francisc. 

 Importă materia primă din Franţa şi Belgia

Pentru ca produsele lui să respecte întocmai reţetele, tânărul importă peste 80% din materia primă. Untul folosit este din Franța sau Belgia. ”Untul din România nu este bun, nu este dens și are foarte multă apă. Investiția a fost undeva la 40.000 euro, pentru că nu am luat utilaje second, nu am luat în rate. Sunt singurul acționar. Vreau să mă extind și pe partea de congelate, adică fac produsul, îl congelez și îl dau la viitori parteneri. Am și certificat ISO, mi-au venit în audit înainte de sărbători și chiar luni m-au anunțat că am obținut certificarea, este un certificat de calitate a produsului”, declară mândru Iulius Francisc.

Cel mai interesant în această afacere este că produsele de patiserie sunt realizate în fața cumpărătorului, produsele nu sunt congelate și mai apoi coapte, foietajul este preparat pe loc. ”Personalul l-am instruit eu. Am un prieten care a lucrat mulţi ani în Franţa în patiserie, are şi un certificat în această meserie. A venit cu reţetele şi mi-a instruit personalul. Clienţii vin, încearcă, rămân cu un gust plăcut, revin. Pentru început este bine. Spaţiul este în chirie. Am patru salariaţi”, a spus tânărul Francisc.

De Franţa spune că nu se va rupe niciodată, cu atât mai mult cu cât acum o are mai aproape de el, prin produsele pe care le vinde. ”Eu merg în Franța, nu mă rup de Franța, n-am să mă rup niciodată. Părinții mei sunt din 2001 în Franța, eu mă duc acolo din 2004 și efectiv am locuit acolo doi ani. Am terminat facultatea la Târgu Jiu, după care am locuit doi ani în Paris. Am lucrat acolo ca asistent manager la un Lidl. Şi Lidl are partea asta de patiserie. Ei merg mai mult pe partea congelată, aici este totul este proaspăt, foietajul se face aici”, a mai spus Francisc.

 Planuri de extindere

Ambițiile tânărului din Târgu Jiu nu se opresc însă aici. Până la Paști vrea să aducă la Târgu Jiu și bagheta franțuzească, exact așa cum se regăsește la Paris. Francisc speră ca tot mai mulți târgujieni îi vor trece pragul și vor resimți aici măcar o mică parte din cafenele franțuzești. ”M-am tot gândit ce nume să-i pun până mi-a zis un prieten că prenumele meu este destul de sugestiv. Intenționez să aduc și bagheta franțuzească pe viitor, cred că până la Paști o să le scot pe piață. Prețurile sunt adaptate la provincie. Un croissant se vinde cu 6 lei în București, eu aici îl vând cu 2 lei”, a mai spus tânărul Iulius Francisc Morcoașe.

Galerie foto




Vizualizări: 30,809

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: