Urs captiv la Novaci. Polițiștii îl caută pe braconier (VIDEO)

Un urs prins într-un laț pus într-o gospodărie de la marginea orașului Novaci a fost eliberat luni de către autorități după ce a fost tranchilizat. Animalul s-a zbătut preț de câteva ore, unii săteni spunând că ar fi fost prins în sârme încă de sâmbătă seara. Luni dimineața i s-au auzit urletele și atunci un sătean a sunat la 112, pentru a da alarma.

Oamenii spun că toata vara au avut probleme cu sălbăticiunile care le-au atacat culturile agricole și chiar gospodăriile, nimeni neintervenind pentru a-i ajuta și pe ei și pentru a fi evitate pagubele. „Am muncit în grădină și cu ce m-am ales că mai întâi au venit mistreții, iar acum, când se coc strugurii și merele, vine ursul. Am făcut gard dublu, deși sunt femeie bătrână și singură, și ei tot vin și sar peste gard. Dacă nu e ursul, e lupul și dacă nu e lupul, e vulpea sau cerbul. Nici nu mai plec pe drum singură că nu știu peste care dau. Când ne-au făcut nouă pagube în grădină, nu am văzut atâta lume să vină să ne fie aproape, dar când s-a prins ursul în sârme, ia uite câți sunt. Să ne despăgubească și pe noi cineva într-un fel că am muncit la grădini și nu am muncit pentru urs. Vulpea a venit azi-noapte și mi-a luat găinile. Îmi dă cineva banii pe ele? Nimeni”, s-a plâns o localnică.

Bărbatul pe a cărui proprietate a fost prins ursul în sârme nu a dorit să discute cu jurnaliștii despre cele întâmplate. El i-a lăsat doar pe polițiști și jandarmi să intre pe proprietatea sa, deși a susținut mereu că nu are nimic de ascuns. Ursul captiv de pe terenul său era înfășurat în mai multe sârme, șeful Direcției Sanitar Veterinare Gorj, Nicolae Călescu, apreciind la o primă vedere că animalul nu ar fi fost prins în vreun laț, ceea ce, ulterior, polițiștii au negat. „Este un exemplar la circa 150 de kilograme, de circa 6 ani, care pur și simplu s-a prins în sârma de la gardul pe care cetățeanul îl avea la grădina în care are pomi, vie. Nu cred că e vorba de altceva”, a menționat Călescu, el coordonând operațiunea de tranchilizare a animalului sălbatic.

Dosar penal

Polițiștii gorjeni au menționat însă că indiciile pe care le-au descoperit la fața locului îi duc cu gândul la alte concluzii, în cauză fiind deschis un dosar penal. „A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de braconaj, la fața locului fiind găsit ursul care era prins într-un laț. De asemenea, au fost găsite și alte două lațuri pe lungimea gardului proprietății respective”, a explicat Miruna Prejbeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Ursul a fost tranchilizat și dus în pădure pentru ca atunci când își va reveni din anestezie să își reia viața în mediul sălbatic.

„Ursul putea fi periculos”

Nimeni nu are însă garanția că el sau alte sălbăticiuni nu le vor crea din nou probleme localnicilor. Consuela Maria Avram, consilier în cadrul Agenției de Protecție a Mediului Gorj și specialist în biodiversitate, prezentă la Novaci la operațiunea de tranchilizare a ursului, a explicat că animalul putea fi periculos pentru localnici dacă scăpa din sârmele în care era prins. „Acest exemplar putea fi periculos pentru oameni dacă mai rămânea captiv pentru câteva ore. O eliberare forțată îi poate produce răni, se putea strangula în jurul gâtului, iar reacția e imprevizibilă. Apreciem oricum că se afla acolo de câteva ore”,  a spus reprezentanta APM Gorj.

Vizualizări: 5,090

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: